کشت گل محمدی | 0 تا 100 کاشت گل محمدی

کشت گل محمدی | آموزش 0 تا 100 کاشت گل محمدی در ایران | معرفی بهترین کودهای موردنیاز گل محمدی

فهرست مطالب

مقدمه

در این مقاله می‌خواهیم اطلاعات مفید و کاربردی در مورد کشت گل محمدی به شما ارائه کنیم. گل محمدی که در فرهنگ های مختلف نماد عشق و پاکی است یکی از مهم ترین و معروف ترین گونه های گل درخانواده ROSACEAE (گل سرخ ) با نام علمی ROSA DAMADSCENA می‌باشد. که  دارای گل هایی بسیار زیبا با طیف رنگی صورتی تا قرمز می‌باشد و قسمت اعظم مورد استفاده از این گل ،غنچه و گلبرگ آن است که به صورت دسته ایی و خوشه ایی رشد می‌کنند وعطری بسیار خوش بو و دلپذیر دارند.

گل محمدی که معروف به رز دمشقی است با اسامی معروف دیگری نیز از جمله گل گلاب،گل چای،گل سوری،رز‌ عربی،رز ایرانی ،رز بلغاری و رز اصفهان شناخته می‌شود.

از خواص درمانی گل سرخ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تقویت بهبود عملکرد قلب و عروق
  2. تقویت و افزایش سیستم ایمنی
  3. آرام بخش وضد افسردگی و اضطراب
  4. بهبود اختلالات گوارشی
  5. درمان مشکلات پوستی و خاصیت ضد التهاب
  6. تسکین درد

و از کاربردهای این گل در زندگی روزمره میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در تهیه گلاب که یکی از مهم ترین فرآورده‌های گل محمدی است نقش بسزایی دارد.
  • در صنعت داروسازی ازعصاره گل محمدی شربت‌های ضد سرفه و قرص های مسکن تولید می‌شود.
  • در صنعت آرایشی و بهداشتی به علت داشتن ویتامین سی و خاصیت ضد التهابی و مرطوب کنندگی در ساخت لوسیون ها و کرم ها و تونرها نقش دارد.
  • در صنعت عطرسازی به دلیل رایحه ای گرم و شیرین به عنوان یکی از گران‌بهاترین و لوکس ترین اسانس‌ها استفاده می‌شود.
  • در صنعت غذایی گل محمدی به عنوان دمنوش، و در تهیه مربا و شیرینی و بستنی و شربت کاربرد دارد.

در نهایت گل محمدی گیاه بسیار حساسی می‌باشد که نیازمند رعایت دقیق مراحل و شرایط کشت و استفاده دقیق از کودهای آلی و شیمیایی است تا بهترین بازدهی و کیفیت را ارائه دهد که به همین منظور ما در ادامه این مقاله به صورت مفصل به تمام این مباحث می پردازیم.

کشت گل محمدی | آموزش 0 تا 100 کاشت گل محمدی در ایران | معرفی بهترین کودهای موردنیاز گل محمدی

کشت گل محمدی | آموزش 0 تا 100 کاشت گل محمدی در ایران | معرفی بهترین کودهای موردنیاز گل محمدی

بهترین زمان کاشت گل محمدی

زمان مناسب کاشت گل محمدی با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه کشت، دما و رطوبت، در دو فصل بهار و پاییز انجام می‌شود که در این قسمت، بهترین زمان کشت و برداشت گل محمدی در دو منطقه گرمسیر و سردسیر کشور را مورد برسی قرار می‌دهیم.

نقاط گرمسیر کشور:

در مناطقی با آب و هوای گرم و خشک مانند استان فارس، کرمان، یزد و سایر استان های جنوبی کشور که دمای تابستان بسیار گرم و طاقت فرسا است و تحمل این دما برای گل حساسی مثل گل محمدی غیرقابل تحمل است بهترین زمان کشت، فصل پاییز یعنی از شهریور ماه تا اوایل آبان ماه می‌باشد تا گیاهان قبل از شروع تابستان به خوبی ریشه بزنند و از گرمای زیاد تابستان جان سالم به در ببرند. و همینطور زمان برداشت گل محمدی در این مناطق معمولا از اوایل فروردین ماه تا اواخر خرداد ماه است.

نقاط سردسیر کشور:

در مناطقی با آب و هوای سرد و مرطوب مانند برخی از استان های شمالی و یا کوهستانی ایران به علت سرمای شدید زمستان که مانع از رشد و تثبیت نهال گل محمدی در فصل پاییز می‌شود بهترین زمان کشت، اوایل فصل بهار یعنی از اواسط اسفندماه تا اردیبهشت می‌باشد چون زمین به اندازه کافی گرم شده و خطر سرمازدگی تمام شده است و گیاه این فرصت را دارد تا با شروع فصل گرما ریشه‌زایی کنند و رشد خوبی داشته باشند. و همینطور زمان برداشت گل محمدی در مناطق سردسیر معمولا کمی دیرتر از مناطق گرمسیر است. در این مناطق زمان برداشت این گل از اواخر اردیبهشت ماه تا اوایل تیرماه می‌باشد.

بهترین مناطق کشت گل محمدی

در ایران مناطقی که تابستان های گرم و خشک و زمستان های سرد و معتدل دارند مناسب‌ترین مناطق برای کشت گل محمدی می‌باشند.

استان فارس

استان فارس به دلیل داشتن آب و هوای گرم و خشک و خاک‌های آهکی نسبتا سبک با مواد آلی بالا به عنوان قطب اصلی تولید گل محمدی در ایران شناخته می‌شود. شهرستان شیراز، مرودشت، فسا، جهرم، کوازو زرقان به دلیل خاک حاصلخیز، دمای مناسب وآبیاری خوب شرایط ایده آلی برای کشت این گل دارند. استان فارس به دلیل تاریخچه طولانی کشت گل محمدی و تولید گلاب باعث شده که این استان به یکی ازبزرگ ترین تولیدهای گلاب در دنیا تبدیل شود.

بهترین زمان کشت گل محمدی در استان فارس معمولا از اواخر زمستان (بهمن ماه) تا اوایل بهار (فروردین ماه) می‌باشد که هم به صورت کاشت نهال هم قلمه‌زنی انجام می‌شود. و همینطور بهترین زمان برداشت گل محمدی، در فصل بهار به‌ویژه اردیبهشت و خرداد ماه زمانی که گلها کاملا شکفته شده و عطر و کیفیت آنها در بالاترین حد خود قرار دارد انجام می‌گیرد.

استان کرمان

کرمان به دلیل داشتن آب و هوای نیمه بیابانی، خاک‌های شور و آهکی و تابستان های گرم و کمبود منابع آبی، شرایط خوبی برای کشت گل محمدی دارد. شهرستان های بافت، رابر، کوهبان، زرند، بردسیر، رفسجان و انار به دلیل استفاده از آبیاری قطره‌ایی و مدرن از مناطق مهم کشت گل محمدی در استان کرمان به حساب می‌آیند.

بهترین زمان کشت گل محمدی در استان کرمان از اواخر زمستان (اسفندماه) تا اوایل بهار (فروردین ماه) هم به صورت قلمه زنی هم به صورت کشت نهال انجام می‌شود. و همینطور برداشت گل محمدی در فصل بهار در ماه‌های اردیبهشت تا خرداد ماه، صبح زود قبل از اینکه آفتاب گرم باعث پزمردگی و از بین رفتن عطر گلها شود انجام می‌‌گیرد.

استان اصفهان

اصفهان به دلیل داشتن آب و هوای خشک و نیمه خشک وخاک هایی با PH بالا و سبک و شرایط مناسب برای کاشت گل محمدی به عنوان اصلی ترین تولید کنندهای گلاب و رتبه اول صادرات و واردات گلاب در کشور می‌باشد. بیش ترین شهرستان های زیرکشت گل محمدی در استان اصفهان، شهرهای کاشان، نجف آباد، آران و بیدگل می‌باشد که به دلیل شرایط اقلیمی ،اقتصادی و تقاضای بازار برای استان اصفهان بسیار حائز اهمیت است.

بهترین زمان کشت گل محمدی در استان اصفهان اگر به صورت نهال کاشته شود اواخر پاییز (مهرماه تا آذرماه) و یا اوایل بهار (اواخر اسفندماه تا اوایل فروردین ماه) می‌باشد و در صورت قلمه زنی اوایل بهار (فروردین ماه) انجام می‌گیرد. و زمان برداشت این گل از اردیبهشت تا خردادماه انجام می‌گیرد.

استان کرمانشاه

استان کرمانشاه دارای آب و هوای نیمه خشک و کوهستانی و مناطق مرتفع زیادی می‌باشد که شرایط بسیار مناسبی را برای کشت گل محمدی فراهم کرده است. دراین استان نیز گلاب و محصولات مشتق از گل محمدی به کشورهای عربی و اروپایی صادر می‌شود. شهرستان های اسلام آبادغرب، سنقر، قصرشیرین، سرپل ذهاب و هرسین به دلیل شرایط اقلیمی و جغرافیایی خاصشان، مناطق مناسبی برای کشت گل محمدی در استان کرمانشاه هستند.

بهترین زمان برای کشت گل محمدی در این استان فصل پاییز (آبان ماه تا آذر) و یا اوایل بهار (اسفندماه تا اواسط فروردین) است. و همینطور زمان مناسب برای برداشت این گل از اردیبهشت تا اوایل خرداد ماه زمانیکه گل ها تازه و پر از عصاره هستند انجام می‌شود.

استان سمنان

آب و هوای خشک و نیمه خشک ،دمای بالا در تابستان وخاک های شنی و لومی این استان را به منطقه مناسبی برای کشت گل محمدی تبدیل کرده است. چون این استان از نظر جغرافیایی به افغانستان و عراق نزدیک است،صادرکننده محصولات گل محمدی به این کشورها می‌باشد. شهرستان های شاهرود، دامغان و گرمسار به دلیل داشتن خاک های رسی ،شنی و همچنین تابش مناسب نور خورشید شرایط خوبی برای رشد گل محمدی فراهم می‌کنند.

بهترین زمان برای کاشت گل محمدی در این استان معمولا در فصل پاییز (شهریورتا آذر) و اوایل بهار (اسفند تا فروردین ماه) می‌باشد. وهمینطور زمان برداشت این گل درفصل بهار از اردیبهشت تا خرداد ماه زمانی که گلها از نظر کیفیت و عطر به بهترین درجه میرسند انجام می‌شود.

استان یزد

استان یزد به طور کلی دارای اقلیم بیابانی و نیمه بیابانی است که تابستان های گرم و خشک و زمستان های نسبتا سردی دارد. در این استان تولید گلاب، عرقیات و روغن گل محمدی بازار پررونق و موفقی دارد که موجب توسعه فعالیت های اقتصادی و اشتغال‌زایی در این منطقه می‌شود. با توجه به این شرایط کشت گل محمدی در این استان برای کشاورزان سود بسیار زیادی را به ارمغان می آورد. شهرستان های مبید، اردکان، تفت، بافق، هرات وخاتم  بیش ترین سطح زیرکشت گل محمدی در استان یزد می‌باشند.

بهترین زمان کاشت گل محمدی در استان یزد در دو فصل، بهار (ازاواخراسفندماه تا اوایل فروردین) و پاییز (آبان ماه تا آذر) می‌باشد. وهمینطورزمان برداشت در فصل بهار از اردیبهشت تا خردادماه انجام می‌شود.

استان خراسان جنوبی

استان خراسان با زمین های خشک و آب وهوای گرم وارتفاع مناسب ازسطح دریا شرایط ایده آلی برای کشت گل محمدی دارد.شهرستان های بیرجند، قائنات، فردوس وطبس که دارای باغ های گل محمدی هستند بیش ترین مناطق زیر کشت این استان می‌باشند.

بهترین زمان کشت گل محمدی دراین استان، فصل بهارازاوایل اسفند تا اواخرفروردین ماه می‌باشد. زمان برداشت این گل ازخاک  درفصل بهارازاردیبهشت ماه تا خردادماه است. که به طورمعمول برداشت به صورت دستی و با دقت زیاد انجام می‌شود تا ازآسیب به گیاهان جلوگیری شود.

کشت گل محمدی | آموزش 0 تا 100 کاشت گل محمدی در ایران | معرفی بهترین کودهای موردنیاز گل محمدی

کشت گل محمدی | آموزش 0 تا 100 کاشت گل محمدی در ایران | معرفی بهترین کودهای موردنیاز گل محمدی

انواع روش های کشت گل محمدی

  • کشت گل محمدی از طریق قلمه گیری
  • کشت گل محمدی از طریق نهال
  • کشت گل محمدی از طریق پیوند زنی
  • کشت گل محمدی در گلخانه ها

 

مراحل کشت گل محمدی از طریق قلمه گیری:                                                

بهترین زمان برای قلمه گیری گل محمدی در فصل تابستان و اوایل پاییز است. قلمه ها باید از شاخه های سالم و جوان و بدون بیماری گرفته شوند. توجه داشته باشید که قطر قلمه‌ها حدود 5 تا 10 میلیمتر و طول آنها 15 تا 20 سانتی متر بریده شوند، برش باید دقیقا از زیر محل اتصال برگ به شاخه صورت گیرد، برگ‌های پایین قلمه باید با دقت حذف شوند و برای بهبود ریشه‌زایی بهتر است که نوک قلمه به صورت مورب بریده شود تا سطح تماس بیشتری با خاک داشته باشد.

در این مرحله که کاملا اختیاری است میتوانیم برای افزایش ریشه‌زایی قلمه از هورمون‌های ریشه زایی استفاده کنیم برای این کار انتهای قلمه ها را به هورمون ریشه‌زایی آغشته کنید. سپس قلمه‌ها را به عمق 5 تا 7 سانتی متر در بستر کشت که از قبل آماده کردیم و مخلوطی از پیت ماسه و شن می با‌شد فرو میبریم. میتوانید از پلاستیک شفاف یا قاب‌های مخصوص برای پوشاندن قلمه ها استفاده کنید تا رطوبت در اطراف قلمه ها حفظ شود. قلمه ها باید به طور منظم آبیاری شوند تا بستر کشت همیشه مرطوب باشد.

درشرایط مناسب (دمای 20 تا 25 درجه سانتی گراد) و رطوبت بالا، ریشه زایی قلمه‌ها درمدت 5 تا 7 هفته انجام می‌شود. زمانی که ریشه ها به اندازه کافی رشد کردند آماده انتقال به زمین اصلی یا گلدان هستند در این مرحله زمین اصلی را با دقت آماده کرد و به فواصل 100 تا 50 سانتی متر برای کاشت قلمه ها دقت کرد و قلمه ها را با رعایت فاصله به زمین منتقل کنید و سپس آبیاری کرد.

مراحل کشت گل محمدی از طریق نهال:

برای کشت گل محمدی از طریق نهال ابتدا باید نهال های یک ساله و سالم، عاری ازهر بیماری و آفت و دارای ریشه‌های سفید را انتخاب شود. گل محمدی به طور معمول در مناطقی با آب و هوای نیمه خشک و خشک رشد می‌کند. خاک‌های رسی-شنی و شرایط نوری مناسب ،حداقل 6 ساعت نور مستقیم خورشید در روز و عدم وجود رطوبت زیاد از جمله شرایط لازم برای کاشت گل محمدی است که باید در نظرگرفته شود.

برای آماده سازی بستر مناسب کاشت، زمین به خوبی شخم زده شود و برای تقویت و افزایش حاصلخیزی خاک ، کودهای آلی مانند کمپوست یا کودهای دامی به خاک اضافه شود. در صورت لزوم در این مرحله از کودهای شیمیایی نیتروژنی و فسفاته که برای تقویت رشد ریشه و شاخه مناسب هستند استفاده می‌شود. ابتدا گودالی هایی به عمق 20 تا 30 سانتی متر و عرض مناسب حفر کنید و نهال ها را به طور مستقیم و عمودی در گودال قرار دهید و اطراف ریشه ها را با خاک پر کنید.

این گل به آب کمی نیاز دارد اما درسال های اولیه رشد آبیاری منظم برای تامین رطوبت خاک ضروری است. گل محمدی معمولا پس از دو تا سه سال از کاشت نهال به مرحله گل‌دهی می‌رسد. بهترین زمان برای برداشت گلها، صبح زود قبل از آنکه دمای هوا بالا برود و عطر و کیفیت گل کاهش یابد می‌باشد.

مراحل کشت گل محمدی به روش پیوند زنی:

سه نوع پیوند درکاشت گل محمدی استفاده می‌شود که شامل: پیوند انگشتی، پیوند شکافی و پیوند چسبی می‌باشد. معمولا بهترین زمان برای پیوند گل محمدی که با موفقیت بیش تری انجام شود  فصل بهار است، زمانی که گیاه پایه به حالت خواب نباشد.

برای انجام عمل پیوند به یک پایه سالم و مقاوم به شرایط محیطی و آفات و یک پیوندک از بوته های سالم گل محمدی که عطر و طعم گیرایی داشته باشد نیازداریم که در ادامه مراحل آماده سازی پایه و پایک  و پیوند این دو را به طور دقیق بیان می‌کنیم.

  1. آماده سازی پایه: ارتفاع پایه ی مورد نظرباید بین 10 تا 15 سانتی متر باشد سپس با استفاده از یک چاقو یا قیچی باغبانی، برش افقی یا عمودی (بسته به نوع پیوند) در بالای پایه ایجاد شود.
  2. آماده سازی پیوندک: پیوندک از شاخه های سالم گل محمدی با قطر مناسب برای پایه انتخاب می‌شود و باید حداقل دو یا سه جوانه سالم و قوی داشته باشد. انتهای پیوندک به شکل مورب بریده می‌شود تا به طورمناسب درمحل پیوند پایه قرارگیرد.
  3. قراردادن پیوندک بر روی پایه: پیوندک را به طوردقیق و محکم در محل برش پایه قرار دهید. توجه داشته باشید که پیوندک باید به طورکامل با سطح برش پایه در تماس باشد. سپس محل پیوند را با نوار یا بند مخصوص پیوند بپوشانید تا از نشت هوا یا خشکی جلوگیری شود. برای محافظت بیشتر، گاهی از پوشش‌های پلاستیکی یا نایلونی برای حفظ رطوبت و جلوگیری از آسیب های احتمالی استفاده می‌شود.
  4. مراقبت پس از پیوند: بعد از انجام عمل پیوند، لازم است به طور منظم گیاه از نظر آبیاری وشرایط محیطی کنترل شود. همچنین باید محل پیوند را از هرگونه آلودگی، آفات یا بیماری ها محافظت کرد.

مراحل کشت گل محمدی در گلخانه:

شرایط محیطی مناسب برای کشت گل محمدی درگلخانه به شرح زیرمی‌باشد:

  1. دما: دمای مطلوب برای رشد این گیاه در طول روز بین 20 تا 25 درجه و درشب بین 10 تا 15 درجه سانتی گراد می‌باشد.
  2. نور: استفاده ازپوشش های مناسب گلخانه مانند پلاستیک های شفاف یا شیشه هایی که عبور نور را تسهیل کنند برای دسترسی گیاهان به نور خورشید ضروری است. درصورت عدم وجود نور طبیعی کافی در فصول تاریکتر سال، از نورهای مصنوعی مخصوص گیاهان (لامپ های رشد گیاه) برای تامین نیاز نوری گیاه استفاده کرد.
  3. رطوبت: گل محمدی برای رشد خود به رطوبت متوسط 60 تا 70 درصد نیازمند است به همین منظور سیستم های رطوبت ساز و دستگاه های تهویه برای حفظ رطوبت وجلوگیری ازبیماری های قارچی مانند سفیدک پودری استفاده می‌شوند.
  4. تهویه: استفاده از سیستم‌های تهویه مانند، پنجرهای اتوماتیک، فن‌ها و دریچه‌های تهویه به منظورجلوگیری از تجمع رطوبت و فراهم کردن جریان هوای تازه بسیار ضروری است.

پس از فراهم کردن شرایط مناسب برای گلخانه ابتدا بستر کشت را آماده می‌کنیم که شامل خاک های باغچه، پیت ماس، کوکوپیت یا مخلوطی ازاین مواد هستند. اما در برخی ازگلخانه ها به جای خاک، ازسیستم های هیدروپونیک (کشت بدون خاک) استفاده می‌شود که در آن گیاهان در محلول های مغذی رشد می‌کنند که این روش نیازبه تجهیزات خاص دارد، اما میتواند بازدهی بالاتری داشته باشد. نهال یا قلمه را در عمق 5 سانتی متری در بستر کشت قرار دهید و پس از کشت در محیطی با رطوبت بالا و نور غیرمستقیم خورشید قرار دهید.

بعد از ریشه زایی و رشد کافی نهال یا قلمه‌ها را به گلدان های بزرگتر منتقل کنید بهتر است برای انتقال به گلخانه اصلی، گیاهان حداقل 3 تا 4 ماه در محیط کنترل شده قرار گیرند تا رشد کافی داشته باشند. در گلخانه به منظور آبیاری کردن گیاهان از سیستم آبیاری قطره‌ای یا آبیاری دستی به طور منظم استفاده می‌شود.

فصل برداشت گل‌های محمدی معمولا در اواسط بهار از اردیبهشت ماه تا خرداد، که صبح زود زمانی که عطر گلها در بیشترین حد خود قرار دارد انجام می‌گیرد.

کشت گل محمدی | آموزش 0 تا 100 کاشت گل محمدی در ایران | معرفی بهترین کودهای موردنیاز گل محمدی

کشت گل محمدی | آموزش 0 تا 100 کاشت گل محمدی در ایران | معرفی بهترین کودهای موردنیاز گل محمدی

کودهای مورد نیاز گل محمدی

برای کشت و نگهداری گل محمدی، استفاده از کودهای مناسب می‌تواند به رشد بهتر گیاه و افزایش تولید گل کمک بسزایی انجام دهد. در انتخاب کودها توجه به نیازهای غذایی گیاه در مراحل مختلف رشد بسیار مهم است.

کودهای مورد نیاز گل محمدی عبارت‌اند از:

  • نیتروژن
  • فسفر
  • پتاسیم
  • کود هیومیک اسید
  • کودهای آلی
  • مواد ریزمغذی

در ادامه این مقاله،به معرفی انواع کودهایی که برای کشت گل محمدی ضروری است به همراه دلایل اهمیت آن کودها، علائم کمبود، مقدارمناسب مصرف از هر نوع کود و… خواهیم پرداخت و بهترین کودهای پیشنهادی کارشناسان شرکت آیش در زمینه کشت گل محمدی را معرفی خواهیم کرد.

 

کود نیتروژن در کشت گل محمدی

نیتروژن یکی ازسه عنصر اصلی مورد نیاز برای گیاهان است و از آنجایی که نقش حیاتی دربسیاری از فرآیندهای زیستی گیاهان ایفا می‌کند، تامین آن برای رشد وتولید محصولات کشاورزی ضروری است. نیتروژن اجزای اصلی بسیاری از ترکیبات مهم گیاهی است ومی‌تواند تاثیر زیادی برکیفیت و کمیت تولید محصولات کشاورزی داشته باشد. درادامه، اهمیت کود نیتروژن درگیاهان به طورجامع و کامل برسی می‌شود.

علائم کمبود نیتروژن در گل محمدی

  • زرد شدن برگ های پایینی گل محمدی
  • کاهش رشد رویشی ساقه ها و برگ ها
  • رشد ضعیف وکوچک ماندن گیاه
  • کاهش تعداد وکیفیت گل که
  • ضعیف و کم حجم شدن ریشه ها
  • پیرشدن زود هنگام برگ ها
  • کاهش مقاومت به افات و بیماری ها و شرایط محیطی

دلایل اهمیت کود نیتروژن

  • افزایش فتوسنتز و تولید انرژی:

نیتروژن بخشی ازاجزای مولکول کلروفیل است که مسئول جذب نورخورشید درفرآیند فتوسنتز می‌باشد. به طورکلی نیتروژن، به بهبود عملکرد فتوسنتز و فراهم آوردن انرژی برای فرآیندهای متابولیک گیاه کمک می‌کند.

  • تقویت رشد رویشی شاخه و برگ ها:

برای گیاهانی مانند گل محمدی که به رشد برگ وشاخه های زیاد نیاز دارند، نیتروژن برای توسعه رویشی اولیه گیاه بسیارحیاتی است.

  • تقویت سیستم ریشه ای

درابتدا، نیتروژن به رشد شاخه ها وبرگ ها کمک می کند، اما این رشد بیشتردرنهایت می‌تواند به تقویت سیستم ریشه ای و جذب بهتر مواد مغذی از خاک منجر شود.

  • کاهش دوره گلدهی:

کود نیتروژن با تحریک رشد رویشی سریع تر، به گیاهان کمک می کند تا زودتر به مرحله گلدهی و بهره برداری از آن دست پیدا کنند.

  • افزایش مقاومت گیاه نسبت به استرس ها:

این عنصر به طورغیرمستقیم از طریق تقویت ساختارسلولی گیاه، توانایی آن را برای مقابله با شرایط نامساعد افزایش می‌دهد.

بهترین زمان مصرف کود نیتروژن برای گل محمدی

  1. اواخر زمستان یا اوایل بهار ( قبل از شروع رشد رویشی گیاه )
  2. اوایل بهار( هنگام شروع رشد فعال )
  3. اوایل تابستان (قبل ازشروع گلدهی )

مقدار مصرف کود نیتروژن برای گل محمدی

مقدارمصرف کود نیتروژن برای گل محمدی معمولا بین 50 تا 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هر هکتار است.

منابع کود نیتروژن برای گل محمدی

  • اوره حاوی 46 درصد نیتروژن
  • نیترات آمونیوم حاوی 35-34 درصد نیتروژن
  • سولفات آمونیوم حاوی 21 درصد نیتروژن

بهترین کود نیتروژن برای گل محمدی

اگر به دنبال بهترین کود نیتروژن برای تامین نیازهای غذایی گل محمدی هستید، باید به این نکته توجه کنید که کودی را انتخاب کنید که تجزیه ضمانت شده داشته باشد و همچنین به همراه نیتروژن، سایر نیازهای گل محمدی را نیز برآورده کند. بنابراین ما دو کود را به شما معرفی می‌کنیم.

کود سه بیست (20-20-20)

آیش 20 (20-20-20) به عنوان یک کود شیمیایی چندمنظوره شناخته می‌شود که با نسبت متعادل ۲۰ درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم ساخته شده است. این ترکیب سه‌گانه باعث می‌شود که آیش 20 به عنوان بهترین کود برای تأمین نیازهای غذایی گیاهان در مراحل مختلف رشد و توسعه عمل کند. نیتروژن به تقویت رشد برگ‌ها و ساقه‌ها کمک می‌کند، در حالی که فسفر به بهبود ریشه‌زایی و تولید گل‌ها کمک می‌نماید. پتاسیم نیز نقش مهمی در بهبود کیفیت میوه‌ها و افزایش مقاومت گیاهان در برابر عوامل محیطی و استرس‌ها دارد.

استفاده از آیش 20 به ویژه در دوره‌های رشد فعال گیاهان بسیار مؤثر است. کشاورزان و باغداران معمولاً این کود را در زمان‌های مشخصی از سال، مانند فصل رشد بهار و تابستان، به گیاهان ارائه می‌دهند. علاوه بر افزایش باردهی، آیش 20 به بهبود کیفیت محصول نیز کمک می‌کند و باعث می‌شود که میوه‌ها و سبزیجات از نظر طعم و رنگ مطلوب‌تر شوند. این ویژگی‌ها موجب شده تا آیش 20 به یکی از پرکاربردترین کودها در بازار تبدیل شود.

کود آیش بیست به دو صورت مایع و جامد موجود است و می‌توانید با کلیک بر تصاویر آنها اطلاعات بیشتری در مورد آنها دریافت کنید.

کود مایع سه بیست (20-20-20) آیش | بهترین کود سه بیست در ایران | بهترین فرمولاسیون 20-20-20

کود مایع سه بیست (20-20-20) آیش | بهترین کود سه بیست در ایران | بهترین فرمولاسیون 20-20-20 | بهترین کود جهت تامین نیتروژن، فسفر و پتاسیم برای گل محمدی

کود NPK+TE 40-5-5

کود NPK + TE 40-5-5 یکی از بهترین گزینه‌ها برای کشاورزان و باغداران است که به دنبال یک ترکیب مغذی و کامل برای تقویت رشد گیاهان خود می‌باشند. این کود شامل نسبت بالای نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه عناصر ریزمغذی (TE) است که به بهبود سلامت و عملکرد گیاهان کمک می‌کند. نیتروژن موجود در این ترکیب باعث افزایش رشد رویشی و سبزینگی بهتر گیاهان می‌شود، به‌خصوص در مراحل ابتدایی رشد، جایی که نیاز به تقویت تنفس گیاهی و تولید برگ‌های جدید اهمیت دارد.

کود 5-5-40 NPK + TE | خرید بهترین کود نیتروژن در ایران

کود 5-5-40 NPK + TE | خرید بهترین کود نیتروژن در ایران

کود فسفر در کشت گل محمدی

کود فسفر نقش مهمی در بهبود عملکرد گل محمدی وعنصری ضروری برای رشد گیاهان است. که استفاده صحیح از کود فسفر در کشت گل محمدی می‌تواند به افزایش کیفیت گل ها و تولید عصاره معطرکمک کند.

علائم کمبود فسفر در گل محمدی

  • زرد شدن برگ ها (کلروز)
  • رشد ضعیف و محدود گیاه
  • رشد ضعیف ریشه ها
  • تغییر رنگ برگ های مسن به بنفش
  • کمبود گلدهی یا کاهش تعداد گل ها
  • نارسایی و سست شدن ساقه ها
  • تاخیر در بلوغ گل ها و میوه‌ها
  • افزایش حساسیت به تنش ها وبیماری ها

دلایل اهمیت کود فسفر

  • تقویت رشد ریشه:

فسفر در تشکیل ریشه های قوی و سالم کمک می‌کند که این امر به گیاه اجازه می‌دهد تا مواد مغذی و آب را به طور موثرتر جذب کند.

  • افزایش گلدهی:

کود فسفر برای تولید جوانه ها و گل های محمدی ضروری است و به گیاه کمک میکند تا گل های با کیفیت و معطر تولید کند.

  • بهبود مقاومت به استرس:

فسفر به گیاهان کمک می ‌کند تا در برابر شرایط نامساعد مانند خشکی و بیماری ها و تنش ها مقاوم تر شوند.

  • تقویت تولید انرزی:

فسفرجزء اصلی مولکول ATP می‌باشد که مولکول انرژی گیاهان به شمار می‌آید و در فرآیندهای متابولیک نقش دارد.

بهترین زمان مصرف کود فسفر برای کشت گل محمدی

بهترین زمان مصرف کود فسفر برای کشت گل محمدی معمولا در زمان کاشت یا در ابتدای فصل رشد است.

مقدار مصرف کود فسفر برای گل محمدی

مقدار مصرف کود فسفر برای کشت گل محمدی حدود 50 تا 80 کیلوگرم در هر هکتار می‌باشد.

منابع کود فسفر برای گل محمدی

  • سوپر فسفات تریپل حاوی 46 درصد فسفر
  • سوپرفسفات ساده حاوی 20 درصد فسفر و مقداری کلسیم
  • دی آمونیوم فسفات حاوی 46 درصد فسفر

بهترین کود فسفر برای کشت گل محمدی

کود NPK + TE 10-50-10 دارای نسبت عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و عناصر ریز مغزی است است که به ترتیب 10%، 50% و 10% می‌باشد. این کود معمولاً برای بهبود رشد گل‌ها و میوه‌ها استفاده می‌شود، زیرا نسبت بالای فسفر به ریشه‌زایی و شکوفایی گیاه کمک می‌کند. نسبت بالای فسفر در این ترکیب به ویژه برای مراحل اولیه رشد گیاه و بهبود ریشه‌زایی بسیار حیاتی است. گیاهان به فسفر نیاز دارند تا به خوبی رشد کرده و از انرژی نور خورشید به صورت مؤثری استفاده کنند.

نیتروژن موجود در این کود به رشد برگ‌ها و ساقه‌های گیاه کمک می‌کند و پتاسیم نیز برای فرایندهای مختلف متابولیک و تقویت مقاومت گیاه در برابر بیماری‌ها و تنش‌های محیطی ضروری است. با این حال، اهمیت اصلی این کود در بالا بودن سطح فسفر آن است که به بهبود تولید گل و میوه در گیاهان کمک می‌کند. این ویژگی‌ها باعث می‌شود که NPK + TE 10-50-10 برای گیاهانی که در مراحل زایشی قرار دارند، بسیار موثر باشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این کود، بر روی تصویر زیر کلیک کنید.

کود NPK 10-50-10 | NPK + TE 10 50 10 | بهترین کود فسفر موجود در بازار ایران

کود NPK 10-50-10 | NPK + TE 10 50 10 | بهترین کود فسفر موجود در بازار ایران برای کشت گل محمدی

کود پتاسیم در کشت گل محمدی

پتاسیم یکی از مواد مغذی ضروری برای رشد سالم و تولید گل های با کیفیت در گیاهان است که گل محمدی نیز از این قاعده مستثنی نیست. پتاسیم در فرآیندهای مختلفی مانند ساختن پروتئین ها و تنظیم فشار سلولی نقش کلیدی دارد.

علائم کمبود پتاسیم در گل محمدی

  • زرد شدن وسوختگی حاشیه برگ ها
  • ضعف ساقه ها وبرگ ها
  • کاهش کیفیت و تعداد گل ها
  • افزایش حساسیت به آفات

دلایل اهمیت کود پتاسیم

  • تقویت گلدهی:

پتاسیم به طور مستقیم به افزایش تولید گل های با کیفیت و خوشبو کمک می‌کند.

  • تنظیم آب و نمک ها:

پتاسیم در تنظیم فرآیندهای آبیاری و تبادل یون های معدنی در گیاه نقش دارد و باعث بهبود جذب آب و مواد مغذی ازخاک می‌شود.

  • بهبود ساختارسلولی و استحکام گیاه:

پتاسیم به ساخت دیوارهای سلولی و ایجاد استحکام در گیاه کمک می‌کند، که باعث مقاوم تر شدن ساقه ها و برگ ها در برابر فشارهای محیطی می‌شود.

  • افزایش کیفیت روغن و اسانس گل محمدی:

پتاسیم به صورت غیرمستقیم برکیفیت اسانس های تولیدی درگل محمدی اثر دارد و میتواند موجب افزایش تولید روغن و کیفیت آن شود.

بهترین زمان مصرف کود پتاسیم برای کشت گل محمدی

  1. قبل از کاشت (مرحله آماده سازی خاک)
  2. اوایل فصل رشد تا پیش از گلدهی (مرحله رشد)
  3. قبل از گلدهی (مرحله تولید گل)
  4. بعد از گلدهی (مرحله پس از برداشت)

مقدارمصرف کود پتاسیم

مقدار مصرف کود پتاسیم برای کشت گل محمدی حدود 100 تا 150 کیلوگرم در هر هکتار می‌باشد.

منابع کود پتاسیم برای گل محمدی

  • کلرید پتاسیم
  • سولفات پتاسیم
  • پتاسیم مایع

بهترین کودهای پتاسیم برای کشت گل محمدی

بهترین کودها برای تامین پتاسیم مورد نیاز گل محمدی را می‌توان به سه دسته تقسیم کرد.

بهترین کود پتاسیم برای گل محمدی کود NPK+TE 12-12-36 است که یکی از ترکیبات متنوع و مؤثر در کشاورزی است. این کود شامل نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) با نسبت 36-12-12 می‌باشد. این کود به‌ویژه برای گیاهانی که نیاز به پتاسیم بیشتری دارند، مانند میوه‌جات و سبزیجات، بسیار مناسب است. پتاسیم نقش کلیدی در فرآیندهای متابولیکی گیاهان ایفا می‌کند و به بهبود کیفیت میوه و افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش‌های محیطی کمک می‌کند.

نیتروژن موجود در این ترکیب به رشد شاخ و برگ گیاهان کمک می‌کند و باعث افزایش رنگ سبز و شادابی آنها می‌شود. از سوی دیگر، فسفر برای توسعه ریشه‌ها بسیار مهم است و در فرآیند زایشی گیاه نقش اساسی دارد. این ترکیب به گیاهان این امکان را می‌دهد تا به‌طور مؤثرتری از منابع غذایی خاک بهره‌برداری کنند و در نتیجه، رشد و توسعه بهتری داشته باشند

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این کود بر روی تصویر زیر کلیک کنید.

بهترین کود NPK+TE 12-12-36 | بهترین کود پتاسیم ایرانی

بهترین کود NPK+TE 12-12-36 | بهترین کود پتاسیم ایرانی

بهترین کود سولوپتاس (solupotasse) در ایران | بهترین کود سولفات پتاسیم | خرید کود و اطلاعات تکمیلی در مورد سولوپتاس

بهترین کود سولوپتاس (solupotasse) در ایران | بهترین کود سولفات پتاسیم | خرید کود و اطلاعات تکمیلی در مورد سولوپتاس

کود پتاسیم آیش | بهترین کود مایع پتاسیم ایران | بهترین کود پتاسیم

کود پتاسیم آیش | بهترین کود مایع پتاسیم ایران | بهترین کود پتاسیم

کود هیومیک اسید در کشت گل محمدی

هیومیک اسید یک ترکیب آلی است که از تجزیه مواد گیاهی و حیوانی در خاک به دست می آید و تاثیر بسیار مثبتی بر سلامت و رشد گیاهان دارد.

دلایل اهمیت کود هیومیک اسید

  • افزایش فعالیت میکروبی خاک:

هیومیک اسید باعث تحریک فعالیت میکروب های مفید خاک می‌شود که در تجزیه مواد آلی و تبدیل آن به فرم قابل جذب برای گیاه نقش دارند.

  • افزایش جذب مواد مغذی:

هیومیک اسید با بهبود ظرفیت تبادل کاتیونی خاک، موجب افزایش دسترسی گیاه به مواد مغذی مختلف می‌شود.

  • تقویت رشد ریشه ها:

سیستم ریشه ای قوی تر به گیاه گل محمدی کمک می کند تا بهتر مواد مغذی و آب را جذب کند.

  • تاثیربر کیفیت گل ها:

هیومیک اسید با بهبود جذاب مواد مغذی، کیفیت گل های تولیدی را بهبود می بخشد و باعث افزایش عطر و رنگ گل محمدی می شود.

بهترین زمان مصرف کود هیومیک اسید

  • قبل از کاشت ( مرحله آماده سازی خاک )
  • قبل از شروع فصل رشد (اوایل بهار )
  • در طول فصل رشد (تابستان یا قبل گلدهی)
  • پس از برداشت (پاییز یا بعد از گلدهی )

مقدار مصرف کود هیومیک اسید

مقدار مصرف کود هیومیک اسید برای کشت گل محمدی حدود 3 تا 5 کیلوگرم در هر هکتار است.

کود هیومیک اسید | بهترین کود humic acid موجود در ایران | کود هیومیک اسید برای انواع گیاهان

کود هیومیک اسید | بهترین کود humic acid موجود در ایران | کود هیومیک اسید برای انواع گیاهان

کودهای آلی و ارگانیک در کشت گل محمدی

کودهای آلی شامل کمپوست، کود دامی پوسیده، ورمی کمپوست (کود کرم خاکی)، کود گوگردی آلی و برگ پوسیده و مواد گیاهی است.

دلایل اهمیت کودهای آلی

  • بهبود ساختار خاک
  • تامین مواد غذایی پایدار
  • افزایش فعالیت میکروبی خاک
  • کمک به حفظ محیط زیست
  • افزایش قابلیت جذب آب

بهترین زمان مصرف کودهای آلی

  • قبل از کاشت در اواخر پاییز یا اوایل بهار (آماده سازی خاک)
  • در طول فصل رشد (درختان بالغ و گیاهان درحال رشد)
  • قبل از شروع گلدهی

مقدارمصرف کودهای آلی

مقدار مصرف کودهای آلی برای کشت گل محمدی حدودا 5 تا 30 تن در هر هکتار است.

کشت گل محمدی | آموزش 0 تا 100 کاشت گل محمدی در ایران | معرفی بهترین کودهای موردنیاز گل محمدی

کشت گل محمدی | آموزش 0 تا 100 کاشت گل محمدی در ایران | معرفی بهترین کودهای موردنیاز گل محمدی

مراحل رشد گل محمدی

کشت گل محمدی از بذر فرآیندی زمان بر و نیازمند توجه به شرایط خاص است. در این قسمت مراحل رشد گل محمدی از بذر تا برداشت همراه با کودهای مورد نیاز در هر دوره رشد به طور جامع  آورده شده است.

1.    مرحله جوانه زنی و رشد اولیه

در این مرحله، بذرها شروع به جوانه زدن می‌کنند و گیاهان کوچک آغاز به رشد می کنند. مرحله جوانی زنی که معمولا اواخر زمستان یا اوایل بهار رخ می دهد برای تاسیس سیستم ریشه ای و ایجاد پایه ای برای رشد در فصول آینده حیاتی است. کودهای مورد استفاده در این مرحله کودهای نیتروژنی، فسفری، پتاسیمی به همراه ریز مغذی ها می باشد.

2.    مرحله رشد رویشی (گیاهچه ها و شاخه های جدید گل محمدی)

در این مرحله گیاه گل محمدی به طور عمده به رشد و توسعه ساختارهای غیرگلی خود، مانند ساقه ها، برگ ها و ریشه ها می پردازد. این مرحله، که به طور معمول در اوایل بهار تا اواسط تابستان اتفاق می افتد، برای فراهم کردن شرایط مناسب برای گلدهی و تولید اسانس در مراحل بعدی ضروری است .و کودهای مورد استفاده در این مرحله از رشد شامل: کود نیتروژنه، کود فسفره و کود پتاسیم می باشد.

3.    مرحله گلدهی

در این مرحله گل های گل محمدی شروع به ظاهرشدن می‌کنند. گل ها معمولا درخوشه های بزرگ و به رنگ های صورتی یا سفید می رویند. گل های گل محمدی به طور معمول در چند نوبت در طول تابستان شکوفا می شوند که این گل ها به دلیل عطر و اسانس ویژه‌شان بسیار ارزشمند هستند. کودهای مورد نیاز در این مرحله شامل: کود نیتروژنه، کود فسفره، کود پتاسیم و کودهای ریزمغذی می باشد.

4.    مرحله پس از گلدهی

پس از اتمام گلدهی، گل ها پزمرده می شوند و گیاه به تکمیل فرآیندهای درونی خود می پردازد که معمولا از اواخر تابستان تا اواسط پاییز رخ می دهد. در این مرحله، گل محمدی ممکن است برای تولید میوه ( تخم گل محمدی) فعالیت کند. این میوه ها معمولا به رنگ قرمزیا نارنجی هستند، اما اکثرا برای تولید گلاب و اسانس استفاده نمی‌شوند. کودهای مورد نیاز در این مرحله شامل: پتاسیم، فسفر و نیتروژن است.

5.    مرحله برداشت گل محمدی

زمان برداشت گل ها اهمیت زیادی دارد. گل های محمدی معمولا باید در صبح زود قبل ازگرم شدن هوا و درمرحله بازشدن کامل گل ها برداشت شوند تا کیفیت عطرو اسانس حفظ شود. در این مرحله، معمولا نیازی به استفاده از کودهای شیمیایی نیست، اگر خاک نیاز به تقویت داشته باشد، از کودهای آلی به عنوان تقویت کننده پس از برداشت برای بهبود شرایط خاک و آماده سازی برای دوره بعدی رشد توصیه می شود.

کلام پایانی

درنهایت، کاشت، رشد و برداشت گل محمدی به عنوان یک گیاه پر ارزش و تجاری، نیازمند توجه ویژه به مراحل مختلف رشد، شرایط محیطی و تامین نیازهای غذایی مناسب است. این گیاه در شرایط آب وهوایی گرم و خشک بهترین رشد را دارد و به خاک های خوب زهکشی شده با مواد غنی نیاز دارد. انتخاب مکان مناسب و آماده سازی خاک و استفاده ازکودهای ارگانیک و کودهای حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم در مراحل مختلف رشد به ویزه جوانه زنی و رشد رویشی، باعث تقویت ریشه ها، افزایش تولید گل و بهبود کیفیت اسانس می شود.

در مجموع کوددهی صحیح، منابع آبی، مدیریت آفات و آگاهی از زمان برداشت از جمله عواملی هستند که به تولید گل محمدی با کیفیت بالا کمک می کنند. امیدوارم اطلاعات ارائه شده در این مقاله برای شما مفید و کاربردی بوده باشد و توانسته باشم نکات مهم در خصوص کاشت، نگهداری و برداشت این گل ارزشمند را به خوبی منتقل کرده باشم.

برچسب ها :
دسته بندی :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *