کشت خربزه | 0 تا 100 کاشت خربزه

کشت خربزه | آموزش کاشت خربزه | بهترین کود خربزه | نکات کلیدی

فهرست مطالب

مقدمه

خربزه گیاهی علفی و یکساله بوده و کشت خربزه یکی از قدیمی‌ترین و پرسودترین روش‌های کشاورزی در مناطق گرمسیری و معتدل است. این میوه‌ی شیرین و آبدار به دلیل طعم فوق‌العاده و خواص غذایی فراوان، جایگاه ویژه‌ای در بازارهای داخلی و بین‌المللی پیدا کرده است. خربزه علاوه بر اینکه سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید برای سلامتی بدن است، از لحاظ اقتصادی نیز برای کشاورزان بسیار حائز اهمیت است.

در سال‌های اخیر، با توجه به افزایش تقاضای مصرف خربزه در سطح جهانی، کشت این محصول در کشورهای مختلف از جمله ایران توسعه‌ی چشمگیری داشته است. در این مقاله، همه چیز در مورد کشت خربزه از انتخاب زمین مناسب تا برداشت محصول را مورد بررسی قرار می‌دهیم تا بتوانید با توجه به نکات ذکر شده، محصول خوب و با کیفیتی را کاشت و برداشت کنید.

ویژگی‌های گیاه خربزه

  1. بذر: بذر گیاه خربزه به شکل‌های مختلفی مثل بیضی، تخم مرغی، کتابی و کشیده با نوک تیز وجود دارد. این بذرها به صورت سه و چهار لایه در بافت اسفنجی درون خربزه قرار دارند که پوسته غشایی آن‌ها سفید تا زرد رنگ است. بررهای سالم و فعال گیاه خربزه معمولا بین ۷ تا ۱۰ روز جوانه می‌زنند.
  2. ریشه: گیاه خربزه شامل یک ریشه اصلی به همراه تعدادی انشعابات ریشه فرعی است که در عمق خاک فرو می‌روند. طول ریشه اصلی حدود یک متر و طول ریشه‌های فرعی حدود ۲ تا ۳ متر می‌باشد. به دلیل وجود این ریشه‌های قوی، در مناطقی که بارندگی فراوان است، کشت خربزه به صورت دیمی انجام می‌شود.
  3. ساقه: ساقه خربزه رونده و شامل کرک‌های ریز است که طول آن حدود ۳ تا ۴ متر و قطر آن حدود ۲.۵ تا ۳ سانتی متر است. خربزه دارای یک ساقه اصلی و ۳ تا ۸ شاخه فرعی است که ساقه اصلی به صورت عمودی و رو به بالا به صورت خزنده رشد می‌کند.
  4. برگ: اندازه برگ‌های خربزه تز ۷ تا ۱۳ سانتی متر متغیر است و دارای دم برگی بلند هستند. پهنک برگ‌ها در ابتدا کمی گوشه‌دار هستند و با افزایش سن، شکل قبلی و گرد به خود می‌گیرند. در محل اتصال ساقه به برگ، پیچک‌های ساده و بدون انشعاب وجود دارد که در زمان رسیدن میوه، تغییر رنگ می‌دهند.

شرایط اقلیمی مناسب برای کشت خربزه

یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت در کشت خربزه و تولید محصول مرغوب و با کیفیت، انتخاب شرایط اقلیمی و خاک مناسب است. در ادامه به بررسی شرایط مناسب برای کشت خربزه می‌پردازیم.

دمای مناسب

خربزه یک گیاه گرمسیری است که برای رشد مطلوب به آب و هوای گرم و خشک نیاز دارد. بذر خربزه در دمای ۱۲ تا ۱۵ درجه شروع به جوانه زدن می‌کند. دمای مطلوب برای رشد خربزه بین ۲۵ تا ۳۵ درجه سانتی‌گراد است. به علاوه، این گیاه در مناطقی با تابستان‌های طولانی و گرم عملکرد بهتری دارد. خربزه به سرما حساس است و در دماهای پایین جوانه‌زنی انجام نمی‌شود و ممکن است به گیاه آسیب وارد شود. بنابراین بهتر است در مناطق گرم یا معتدل با دمای بالا کشت شود.

خاک مناسب

خربزه در اکثر خاک‌ها کشت می‌شود. اما خاک مناسب و مورد نیاز برای کشت آن، خاک‌های سبک و حاصلخیز با زهکشی خوب است. خاک‌های شنی-رسی یا لومی بهترین نوع خاک برای کشت خربزه هستند. این نوع خاک‌ها دارای تخلخل مناسبی بوده که به جریان هوای خوب در ریشه‌ها و زهکشی مطلوب آب کمک می‌کند و سرشار از مواد آلی  و معدنی مورد نیاز گیاه هستند. همچنین، pH بین ۶ تا ۷ برای رشد بهینه خربزه مناسب است. کشت خربزه در خاک‌های اسیدی کاهش پیدا می‌کند.

کشت خربزه | کود خربزه | بهترین کود برای خربزه | آموزش 0 تا 100

کشت خربزه | کود خربزه | بهترین کود برای خربزه | آموزش 0 تا 100

انواع خربزه

خربزه انواع مختلفی دارد که از نظر طعم و ظاهر با هم تفاوت دارند. این خربزه‌ها دارای گونه‌ها و ارقام متفاوت هستند که با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوای منطقه، از هر یک از آن‌ها که متاسب‌تر است، برای کشت استفاده می‌شود. در ادامه به بررسی معروف‌ترین انواع خربزه در ایران می‌پردازیم.

خربزه مشهدی

خربزه مشهدی یکی از محبوب‌ترین خربزه‌های ایران است که به کشورهای مجاور صادر هم می‌شود. این خربزه دارای پوست نازکی به رنگ زرد روشن است و ظاهری کشیده و بیضی شکل دارد. خربزه مشهدی طعمی بسیار شیرین و گوشتی آبدار و نرم داشته و به دلیل دارا بودن شهد فراوان به خربزه عسلی نیز معروف است.

خربزه گرمساری

خربزه گرمساری از معروف‌ترین انواع خربزه است که در منطقه گرمسار ایران کشت می‌شود. این خربزه دارای طعمی بسیار شیرین و لذیذ است.

خربزه ملون

خربزه ملون که با نام خربزه آناناسی نیز شناخته می‌شود، بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است که در حال حاضر در اکثر کشورهای دنیا مانند ایران کشت می‌شود. این خربزه پوستی ضخیم داشته و گوشت آن نارنجی رنگ و آبدار است و عطر فوق‌العاده و طعم شیرین دلپذیری دارد.

خربزه جانا

خربزه جانا یکی از انواع خاص خربزه است که به شرایط آب و هوایی و مراقبت‌های ویژه نیاز دارد و بیشتر در استان‌های فارس و یزد کشت می‌شود. این خربزه مشابه طالبی پوست راه راه سبز رنگ و گوشت آبدار زرد و نارنجی دارد. خربزه جانا زودرس بوده و عموما اندازه بزرگ‌تری دارد.

خربزه شهسوار

خربزه شهسوار یک نوع خربزه مرغوب در ایران است که به دلیل کشت عمده در منطقه شهسوار تنکابن، به این نام معروف شده است. این خربزه دارای پوست نسبتا ضخیم و زرد رنگ است و گوشت داخلی آن شیرین و آبدار و زرد یا نارنجی رنگ است و نسبت به سایر خربزه‌ها عطر ملایم‌تری دارد.

خربزه راک

خربزه راک که با نام خربزه ملون هیربد نیز شناخته می‌شود، در اصل بومی هلند بوده که اکنون در بسیاری از نقاط دنیا از جمله ایران کشت و حتی صادر می‌شود. این خربزه دارای پوست مشبک و زرد رنگ، گوشت نارنجی رنگ روشن و طعم بسیار آبدار و شیرین است.

خربزه دستنبو

خربزه دستنبو یکی دیگر از انواع خربزه است که در ایران کشت می‌شود. این خربزه دارای عطر بسیار قوی و طعم شیرین دلپذیری بوده و نسبت به دیگر انواع خربزه، اندازه کوچک‌تری دارد. خربزه دستنبو دارای پوست نازک با شیارهای سبز رنگ و گوشت آبدار و زرد رنگ است.

خربزه گرگاب

خربزه گرگاب به دلیل کشت در منطقه گرگاب استان اصفهان به این نام شناخته می‌شود. گرگاب دارای اندازه متوسط و پوستی نازک و صاف است. گوشت این خربزه شیرین و آبدار و دارای بافتی نرم و لطیف است.

بهترین مناطق کشت خربزه در ایران

خربزه یکی از محصولات مهم کشاورزی در ایران است. از طرفی خربزه ارقام متنوعی دارد که هر کدام در شرایط آب و هوایی خاصی کشت می‌شوند؛ به همین دلیل مناطق مختلفی در کشور برای کشت این محصول مناسب هستند. بهترین مناطق کشت خربزه در ایران به شرح زیر است:

استان فارس

استان فارس به ویژه شهرستان‌های شیراز و جهرم به دلیل آب و هوای گرم و خشک، یکی از بهترین مناطق برای کشت خربزه محسوب در ایران می‌شوند.

استان کرمان

استان کرمان به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان خربزه در کشور شناخته می‌شود. این استان به‌ویژه در شهرستان‌های کرمان و رفسنجان، شرایط اقلیمی ایده‌آلی برای کشت خربزه دارد.

استان یزد

خربزه گیاهی گرمادوست است و استان یزد به‌دلیل آب و هوای خشک و آفتابی، یکی دیگر از مناطق مهم کشت خربزه در ایران محسوب می‌شود.

استان خراسان رضوی

این استان به خصوص در شهرستان‌های نیشابور و سبزوار، به‌خاطر شرایط اقلیمی و خاک مناسب، خربزه‌های با کیفیتی تولید می‌کند.

استان تهران

ورامین واقع در استان تهران، یکی از مناطق مهم کشت خربزه در ایران است. این منطقه به خاطر شرایط آب و هوایی مناسب و خاک حاصلخیز، به تولید خربزه‌های باکیفیت و خوشمزه شهرت دارد.

استان سمنان

شهر گرمسار واقع در استان سمنان با شرایط مناسب اقلیمی و خاکی، یکی از مناطق مهم در کشت خربزه در ایران است و نقش مهمی در تامین و تولید این محصول دارد. کشاورزان این منطقه با استفاده از روش‌های مدرن کشاورزی و مدیریت منابع آب، به تولید خربزه‌های باکیفیت و بازارپسند کمک می‌کنند.

بهترین زمان کشت خربزه در مناطق مختلف ایران

بهترین زمان کاشت خربزه در مناطق مختلف ایران به شرایط اقلیمی و جغرافیایی بستگی دارد. در ادامه به زمان‌های مناسب برای کاشت خربزه در برخی مناطق مختلف ایران می‌پردازیم.

مناطق جنوبی (مثل خوزستان و بوشهر)

زمان کاشت خربزه در این مناطق از اواسط بهمن تا اواخر فروردین است. در مناطق جنوبی به‌دلیل گرمی آب و هوا، می‌توان خربزه را زودتر کاشت کرد.

مناطق مرکزی (مثل ورامین، گرمسار و یزد)

زمان کاشت در مناطق مرکزی ایران معمولا از اواخر فروردین تا اوایل خرداد می‌باشد. این مناطق دارای آب و هوای گرم و خشک هستند و زمان کاشت باید به گونه‌ای انتخاب شود که خطر سرمازدگی کاهش یابد.

مناطق شمالی (مثل مازندران و گیلان)

در مناطق شمالی کشت خربزه عموما از اوایل اردیبهشت تا اوایل تیر انجام می‌شود. به‌دلیل رطوبت بالا و شرایط جوی متغیر در این مناطق، زمان کاشت ممکن است به تاخیر بیفتد.

مناطق شرقی (مثل خراسان رضوی و خراسان جنوبی)

اواخر فروردین تا اوایل تیر بهترین زمان برای کشت خربزه در مناطق شرقی ایران محسوب می‌شود. در این مناطق که دارای آب و هوای گرم و خشک هستند، زمان کاشت مشابه مناطق مرکزی است.

مناطق غربی (مثل کرمانشاه و همدان)

زمان کاشت در این مناطق از اواخر فروردین تا اوایل خرداد می‌باشد. در این نواحی غربی به‌ویژه در نواحی کوهستانی، باید به دما و شرایط آب و هوایی توجه کرد.

مناطق کوهستانی (مثل زنجان و کردستان)

در مناطق کوهستانی زمان کاشت خربزه از اواسط خرداد تا اوایل تیر است. در این مناطق به‌دلیل هوای سرد، معمولا زمان کاشت باید به تاخیر بیفتد.

کشت خربزه | کود خربزه | بهترین کود برای خربزه | آموزش 0 تا 100

کشت خربزه | کود خربزه | بهترین کود برای خربزه | آموزش 0 تا 100

روش‌های کشت خربزه

کاشت خربزه به صورت بذر کاری و نشا کاری انجام می‌شود. همچنین با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه به دو صورت آبی و دیمی کشت می‌شود.

کشت دیمی خربزه

کاشت خربزه به صورت دیم به این معنا است که کشت بدون آبیاری مصنوعی و با تکیه بر بارش‌های طبیعی انجام کی‌شود. این نوع کشت برای مناطق کم آب و خشک که امکان آبیاری محدود است، بسیار مناسب است. خربزه یکی از گیاهانی است که به خوبی به شرایط دیم واکنش نشان می‌دهد، اما برای موفقیت در کشت دیم خربزه، باید به نکات مهمی توجه کرد که عبارتند از:

  • مناطق با بارندگی مناسب برای کاشت دیم خربزه ضروری هستند. به‌طور کلی، مناطقی که در بهار و اوایل تابستان بارش کافی دارند، برای این نوع کشت مناسب‌ترند. بارندگی حداقل ۳۰۰ میلی‌متر در سال لازم است.
  • خاک‌های سبک، عمیق و حاصلخیز که زهکشی خوبی داشته و توانایی حفظ رطوبت بیشتری دارند، بهترین گزینه برای کاشت دیم محسوب می‌شوند.
  • زمان کاشت در کشت دیم بسیار مهم است. باید بذر خربزه را در زمانی کاشت که بارندگی به اندازه کافی در دسترس باشد. به طور معمول در اواسط بهار در ماه ماه اردیبهشت و بعد از بارش‌های زمستانی زمان مناسبی برای کشت دیم است.
  • انتخاب بذرهای مقاوم به خشکی و مناسب برای شرایط دیم بسیار مهم است. برخی از انواع خربزه به خشکی و کمبود آب مقاوم‌ترند و در نتیجه برای کشت دیم مناسب می‌باشند. بذرهایی که زودرس‌ هستند نیز می‌توانند برای کشت دیم مناسب باشند.

مراحل کاشت دیم خربزه

  1. برای کشت دیم، زمین باید با مرزهای بلند کرت‌بندی شود. سپس در اواخر زمستان آب برای زمان طولانی در این کرت‌ها روان می‌شود تا زمین کاملا سیراب و مرطوب شود.
  2. در اوایل بهار و پس از تبخیر رطوبت نسبی، زمین باید به‌خوبی شخم زده شود تا رطوبت باران‌های بهاری به‌طور مناسب در خاک ذخیره شود. عمق شخم باید به‌اندازه‌ای باشد که رطوبت در لایه‌های پایینی خاک ذخیره شده و دسترسی ریشه‌ها به آن ممکن باشد.
  3. پس از شخم‌زنی، زمین را با استفاده از دستگا‌هایی مانند دیسک و ماله تسطیح می‌کنند تا خاک کاملا نرم و صاف شده و سنگ و کلوخ‌های درشت زمین، خرد شود.
  4. در این مرحله بذرهای خیس خورده به صورت دستی یا با استفاده از دستگاه‌های کاشت در عمق مناسب و به فاصله یک متر از یکدیگر در ردیف‌هایی موازی با فاصله حدود سه متر کاشته می‌شوند.
  5. در کشت دیم، کنترل علف‌های هرز بسیار مهم است، زیرا علف‌های هرز می‌توانند رطوبت خاک را جذب کرده و رشد خربزه را مختل کنند. ایجاد پوشش گیاهی یا مالچ برای حفظ رطوبت خاک نیز می‌تواند مفید باشد.
  6. معمولا پس از تشکیل میوه و در زمان رشد، چندین بار زمین را به شیوه‌های جدید آبیاری می‌کنند که موجب درشت شدن میوه و افزایش عملکرد محصول می‌شود. اما از میزان مرغوبیت و قند میوه می‌کاهد.
  7. خربزه‌های دیم معمولا کوچکتر از خربزه‌های کشت‌شده در شرایط آبی هستند و برداشت آن‌ها معمولا در اواخر تابستان و در ماه مرداد و شهریور انجام می‌شود.

کشت آبی خربزه

کاشت خربزه به صورت آبیاری یا به اصطلاح آبی، به شیوه‌ای اشاره دارد که در آن با استفاده از سیستم‌های آبیاری، آب مورد نیاز گیاه تامین می‌شود. این روش کاشت مزایای زیادی از جمله کنترل بهتر روی رشد گیاه و محصول نهایی دارد. اما برای کاشت درست و اصولی خربزه به شیوه آبیاری، رعایت یکسری نکات ضروری است که عبارتند از:

  • خاک مناسب برای کاشت خربزه باید سبک، شنی‌لومی و دارای زهکشی خوب باشد.
  • انتخاب بذر خربزه متناسب با شرایط اقلیمی منطقه مهم است. انواع مختلف خربزه وجود دارد که هر کدام در شرایط اقلیمی خاصی بهتر رشد کنند.
  • کشت آبی خربزه باید در مناطقی انجام شود که با مشکل کم آبی مواجه نبوده و مجهز به سیستم‌های آبیاری مناسب باشد.
  • کشت آبی خربزه به شیوه سنتی معمولا در مناطق گرم و خشک با بافت سنگین و در سطح کوچک انجام می‌شود که با ایجاد جوی و پشته‌های عمیق برای آبیاری زمین همراه است.
  • برای کشت آبی خربزه در مناطق معتدل، به جای ایجاد پشته‌های عمیق از جوی و شیارهای کم عمق برای آبیاری استفاده می‌شود.

مراحل کشت آبی خربزه

  1. در این روش از کشت خربزه، زمین باید در فصل پاییز یا اواخر اسفند ماه به صورت عمیق شخم زده شود تا در زمان آبیاری، رطوبت به لایه‌های زیرین خاک نیز برسد.
  2. پس از شخم‌زنی و به منظور تقویت و رساندن مواد مغذی مورد نیاز به خاک، کودهای حیوانی را به خاک اضافه کرده و به خوبی با آن مخلوط می‌کنند.
  3. در این مرحله در سطح کوچک به وسیله بیل و در سطح گسترده به وسیله نهرکن، نهرهایی عمود بر شیب زمین و به عمق ۵۰ سانتی متر و عرض ۷۵ سانتی متر حفر می‌کنند. خاک کف نهرها را روی پشته‌ها انباشته می‌کنند.
  4. از وسط هر نهر تا وسط نهر دیگر باید حدود ۴ متر فاصله باشد. سپس با توجه به شیب زمین در مسیر نهرها به فاصله هر ۵ تا ۱۰ متر، کاه و کلش و نایلون قرار می‌دهند تا سدهای کوچکی ایجاد شود.
  5. در ادامه زمین را قبل از کاشت به خوبی آبیاری کرده و ارتفاع آب در نهرها را به وسیله بالا و پایین کردن پسته‌ها تنظیم می‌کنند.
  6. پس از تبخیر آب اضافی و گاورو شدن زمین، بذرهای خیس خورده خربزه را روی پشته‌ها و به فاصله ۵۰ تا ۷۵ سانتی متر از یکدیگر می‌کارند.
  7. برای کاشت به روش بذر کاری، ابتدا خاک سطحی را با بیل کنار زده و خاک لایه زیرین که مرطوب است را نرم می‌کنند. سپس گودالی با عمق ۳ تا ۵ سانتی متر ایجاد کرده و در هر گودال ۳ تا ۴ بذر خربزه را قرار می‌دهند و روی آن را با خاک نرم می‌پوشانند.
  8. برای آبیاری گیاه خربزه در این روش از روش‌های مختلفی مثل آبیاری سطحی (غرقابی)، قطره‌ای یا بارانی استفاده می‌شود. بهترین روش آبیاری برای خربزه، روش قطره‌ای است. زیرا آب به طور مستقیم به ریشه گیاه می‌رسد و از تبخیر و هدررفت آب جلوگیری می‌شود.
  9. خربزه‌ها زمانی آماده برداشت هستند که پوست آن‌ها تغییر رنگ داده و عطر خاص خربزه به وضوح حس شود. معمولا از ۳ تا ۴ ماه پس از کاشت با توجه به شرایط کاشت، می‌توان خربزه‌ها را برداشت کرد.

کاشت نشاء خربزه

در مناطقی که دوره رشد کوتاه است، می‌توان از روش کاشت نشا در گلخانه یا شاسی استفاده کرد. در این روش بذر خربزه را در بستر گرم یا گلخانه می‌کارند و حدود ۷ تا ۱۰ روز بعد جوانه‌های بذر ظاهر می‌شوند. در این مرحله هر بوته را به یک گلدان جداگانه منتقل کرده و پس از ظهور ۲ تا ۳ برگ حقیقی گیاه، آن‌ها را به زمین زراعی انتقال می‌دهند. برای این کار روی پشته‌های زمین، چاله‌هایی ایجاد ایجاد کرده و برای جلوگیری از پوسیدگی، نشاها را ۲.۵ سانتی متر بالاتر از سطح خاک درون چاله می‌کارند.

عملیات نشا را می‌توان با استفاده از دستگاه‌های نشاکار مخصوص نیز انجام داد که قابلیت کاشت ۲ تا ۶ ردیف نشا را به صورت همزمان دارند.

کشت خربزه | کود خربزه | بهترین کود برای خربزه | آموزش 0 تا 100

کشت خربزه | کود خربزه | بهترین کود برای خربزه | آموزش 0 تا 100

کودهای مورد نیاز برای کشت خربزه

خربزه مانند سایر گیاهان در طول رشد خود به مواد آلی و معدنی خاصی نیاز دارد. گیاه این مواد مغذی مورد نیاز خود را از خاک می‌گیرد. بسته به منطقه کاشت و شرایط آب و هوایی و جنس خاک، برخی از مواد مغذی مورد نیاز گیاه در خاک وجود دارد. اما برای تامین موادی که در خاک وجود ندارد و یا تقویت خاک، به کود نیاز است. ب

رای کشت خربزه، استفاده از کودهای مناسب در مراحل مختلف رشد گیاه اهمیت زیادی دارد. این کودها باید مواد غذایی ضروری مانند نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) را تامین کنند. برنامه تغذیه‌ای خربزه معمولا شامل کودهای پایه و کودهای سرک است. در حالت کلی، کودهای مورد نیاز برای کشت خربزه به صورت زیر است.

کودهای دامی برای کشت خربزه

کودهای دامی از جمله کودهای آلی و طبیعی هستند که برای کشت خربزه ضروری است. این کودها در تولید محصولات ارگانیک اهمیت زیادی دارند و موجب تقویت خاک قبل از کشت محصول می‌شود. پوشش بقولات برای این کار اهمیت بیشتری دارند.

دلایل اهمیت کودهای دامی

  • بهبود ساختار خاک
  • افزایش ظرفیت نگهداشت آب و مواد غذایی
  • افزایش عملکرد گیاه خربزه

زمان مصرف کودهای دامی

بهترین زمان مصرف برای کودهای دامی، قبل از کاشت محصول و هنگام شخم‌زنی زمین است. زیرا موجب تقویت خاک و در نتیجه افزایش عملکرد گیاه می‌شود.

مقدار مصرف کودهای دامی

مقدار مصرف کودهای دامی برای کشت خربزه حدود ۳۰ تن در هر هکتار توصیه می‌شود.

کودهای نیتروژنه برای کشت خربزه

نیتروژن یکی از عناصر مهم و ضروری برای خاک محسوب می‌شود. همچنین گیاه برای نیازهای اولیه و رشد خود به مقادیر زیادی از نیتروژن نیاز دارد. بنابراین باید کودهای حاوی نیتروژن را در زمان درست و به مقدار مناسب به خاک اضافه کرد تا گیاه به موقع و در زمان نیاز خود از آن استفاده کند.

دلایل اهمیت کودهای نیتروژنه برای خربزه

  • افزایش رشد گیاه
  • تقویت رشد ریشه‌ها
  • تولید برگ‌های سالم
  • تولید خربزه‌های قوی‌تر

زمان مصرف کودهای نیتروژنه برای خربزه

کودهای حاوی نیتروژن مانند ازت، باید در سه مرحله به گیاه داده شود.

یک سوم قبل از کشت، یک سوم بعد از تنک کردن زمین و یک سوم در آغاز زمان میوه‌دهی مصرف می‌شود.

مقدار مناسب مصرف کودهای نیتروژنه برای خربزه

میزان مناسب مصرف کود نیتروژنه برای خربزه به نوع آبیازی و همچنین نیاز خاک بستگی دارد. اما به صورت استاندارد، چنانچه از روش کودآبیاری استفاده میکنید، از 10 الی 20 کیلوگرم کود نیتروژن استفاده کنید. و چنانچه از روش محلول پاشی کود استفاده میکنید، بسته به نیاز خود، برای هر 1000 لیتر آب، 2 الی 3 کیلوگرم کود را در آب حل کنید و سپس به شکل محلول پاشی بر روی گیاه بپاشید.

بهترین کود نیتروژن برای خربزه

اگر به بازار کودهای شیمیایی مراجعه کنید، تعداد زیادی کود نیتروژن و پایه نیتروژنه را مشاهده خواهید کرد. اما کدام یک بهترین کود نیتروژن برای خربزه است؟ یقینا کودی که با فرمولاسیون پیشرفته تر و تکنولوژی بروزتری ساخته شده است، بهره وری بالاتری خواهد داشت.

به همین دلیل ما کود کود NPK + TE 40-5-5 شرکت آیش را به شما پیشنهاد می‌کنیم. شرکت آیش از جمله نوآورانه ترین شرکت های تولید کود در کشور است که با سابقه نچندان طولانی خود توانسته جایگاه قابل توجهی در بازار کشاورزی پیدا کند و سهم قابل توجهی از بازار ایران را بدست بیاورد. کشاورزان نیز بسیار از بازدهی این محصول راضی بودند.

این کود شامل نسبت بالای نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه عناصر ریزمغذی (TE) است که به بهبود سلامت و عملکرد گیاهان کمک می‌کند. نیتروژن موجود در این ترکیب باعث افزایش رشد رویشی و سبزینگی بهتر گیاهان می‌شود، به‌خصوص در مراحل ابتدایی رشد، جایی که نیاز به تقویت تنفس گیاهی و تولید برگ‌های جدید اهمیت دارد. جهت آشنایی بیشتر بر روی تصویر کود کلید کنید.

کود 40-5-5 NPK + TE | خرید بهترین کود نیتروژن در ایران

کود 40-5-5 NPK + TE | خرید بهترین کود نیتروژن در ایران

کودهای فسفر برای کشت خربزه

کود فسفر برای کشت خربزه اهمیت زیادی دارد. زیرا فسفر یکی از عناصر مهم و ضروری برای رشد ریشه‌ها، افزایش گلدهی و میوه‌دهی است. این عنصر به ویژه در مراحل اولیه رشد گیاه و در توسعه سیستم ریشه نقش حیاتی دارد و تامین فسفر کافی می‌تواند به استقرار بهتر گیاه و بهبود عملکرد محصول کمک کند. در ادامه دلایل اهمیت و زمان و مقدار مناسب مصرف فسفر برای کشت خربزه بررسی می‌شود.

دلایل اهمیت کود فسفر برای خربزه

  • تقویت و گسترش سیستم ریشه
  • استفاده بهتر از آب و مواد مغذی موجود در خاک
  • تولید گل‌های سالم و تشکیل میوه با کیفیت
  • تولید ATP برای فعالیت‌های متابولیکی گیاه

زمان مصرف کود فسفر برای خربزه

کودهای فسفره باید به عنوان بخشی از کود پایه قبل از کاشت به خاک اضافه شوند. این کار به ریشه‌های جوان اجازه می‌دهد که سریع‌تر توسعه پیدا کنند.

اگر به تقویت فسفر نیاز باشد، می‌توان ۳ تا ۴ هفته پس از جوانه‌زنی، مقدار کمی فسفر به گیاه اضافه کرد.

مقدار مناسب مصرف کود فسفر برای خربزه

مقدار مناسب مصرف کود فسفر برای خربزه بستگی به نوع آبیاری شما برای زمین زراعی شما درد. چنانچه از روش کود آبیاری استفاده میکنید، مقدار 8 الی 12 کیلوگرم از کود فسفر را برای هر هکتار استفاده کنید. اما چنانچه از روش محلول پاشی برای کوددهی به محصول خود استفاده می‌کنید بهتر است برای هر 1000 لیتر آب مقدار 2 الی 4 کیلوگرم کود فسفر را در آب حل کنید.

بهترین کود فسفر برای خربزه

بهترین کود فسفر برای خربزه، کود  NPK + TE 10-50-10 شرکت آیش است. شرکت آیش با داشتن بروزترین سیستم‎‌ها و استفاده از جدیدترین و دقیق ترین فرمولاسیون، بهترین کود فسفر در ایران را تولید می‌کند.

کود NPK + TE 10-50-10 شرکت آیش بهترین کود فسفره برای زعفران در بازار ایران است. کود NPK + TE 10-50-10 دارای نسبت عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و عناصر ریز مغزی است است که به ترتیب 10%، 50% و 10% می‌باشد.

این کود معمولاً برای بهبود رشد گل‌ها و میوه‌ها استفاده می‌شود، زیرا نسبت بالای فسفر به ریشه‌زایی و شکوفایی گیاه کمک می‌کند. نسبت بالای فسفر در این ترکیب به ویژه برای مراحل اولیه رشد گیاه و بهبود ریشه‌زایی بسیار حیاتی است. گیاهان به فسفر نیاز دارند تا به خوبی رشد کرده و از انرژی نور خورشید به صورت مؤثری استفاده کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر بر روی تصویر زیر کلیک کنید.

کود NPK 10-50-10 | NPK + TE 10 50 10 | بهترین کود فسفر موجود در بازار ایران

کود NPK 10-50-10 | NPK + TE 10 50 10 | بهترین کود فسفر موجود در بازار ایران

کودهای پتاسیم برای کشت خربزه

پتاسیم یکی از عناصر غذایی مهم برای گیاهان است و نقش کلیدی در رشد و توسعه خربزه دارد و موجب افزایش کیفیت خربزه تولید شده، می‌شود. اما چگونگی و زمان مصرف کودهای پتاسیم بسیار حائز اهمیت است. زیرا اگر در زمان درستی به خاک اضافه نشوند، تاثیر چندانی روی عملکرد گیاه نمی‌گذارند. در ادامه به اهمیت پتاسیم برای کشت خربزه و زمان و مقدار دقیق مصرف آن می‌پردازیم.

دلایل اهمیت کود پتاسیم برای خربزه

  • بهبود طعم، شیرینی، اندازه و رنگ خربزه
  • افزایش تولید قندها و کربوهیدرات‌ها در میوه
  • بهبود جذب آب و مواد مغذی توسط گیاه
  • تقویت سیستم ریشه و تنظیم تعادل آبی
  • مقاومت در برابر تنش‌های خشکی و گرما
  • تقویت دیواره‌های سلولی گیاه
  • افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماری‌ها و آفات

زمان مصرف کود پتاسیم برای خربزه

در مرحله گل‌دهی گیاه به میزان بالایی از پتاسیم نیاز دارد. زیرا پتاسیم به تولید گل و توسعه میوه و افزایش کیفیت و کمیت آن کمک می‌کند.

همچنین زمانی که میوه‌ها شروع به رشد می‌کنند و به خصوص در زمان سایز گیری اولین چین، مصرف پتاسیم با درصد بالا اهمیت زیادی دارد.

مقدار مناسب مصرف کود پتاسیم برای خربزه

مقدار مناسب مصرف کود پناسیم برای خربزه مانند هر کود دیگری، بسته به نوع کوددهی شما به مزرعه خربزه متفاوب است. چنانچه برای کوددهی به زمین کشاورزی خود از ورش کودآبیاری استفاده می‌کنید، از 7 الی 12 کیلوگرم کود جامد پتاسیم در هر هکتار زمین استفاده نمایید.

اما اگر از روش محلول پاشی برای کوددهی به مزرعه خربزه خود استفاده میکنید، بسته به نیاز زمین 2 الی 4 کیلوگرم از کود جامد را در هر 1000 لیتر آب مخلوط کرده و به صورت برگپاشی به گیاه منتقل نمایید.

بهترین کود پتاسیم برای خربزه

همانطور که مطالعه فرمودید پتاسیم تاثیر بسزایی در رشد غده های خربزه دارد، اما قطعا از خود می‌پرسید کدام کود پتاسیم برای خربزه موثرتر است. یقینا در بازار ایران، کودهای پتاسیم مختلف و متنوعی موجود است، اما یقینا بهترین کود پتاسیم برای خربزه در ایران، کود NPK+TE 12-12-36 شرکت آیش است.

کود NPK+TE 12-12-36 یکی از ترکیبات متنوع و مؤثر در کشاورزی است که شامل نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) با نسبت 36-12-12 می‌باشد. این کود به‌ویژه برای گیاهانی که نیاز به پتاسیم بیشتری دارند، مانند میوه‌جات و سبزیجات، بسیار مناسب است. پتاسیم نقش کلیدی در فرآیندهای متابولیکی گیاهان ایفا می‌کند و به بهبود کیفیت میوه و افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش‌های محیطی کمک می‌کند.

همچنین آیش پتاسیم (Active-K) یک منبع بی نظیر و کارآمد از پتاسیم است که به‌طور خاص برای افزایش جذب این عنصر ضروری توسط گیاهان طراحی شده است. پتاسیم یکی از مهم‌ترین عناصر مورد نیاز برای رشد و توسعه گیاهان به شمار می‌رود و در فرآیندهای مختلفی از جمله تنظیم آب، گازرسانی، و متابولیسم نقش کلیدی دارد. با استفاده از آیش پتاسیم، کشاورزان می‌توانند از قابلیت‌های این عنصر در بهبود عملکرد گیاهان بهره‌مند شوند.

کود کلسیم برای کشت خربزه

کلسیم بعد از نیتروژن، فسفر و پتاسیم، از عناصر مهم و ضروری در کشت خربزه محسوب می‌شود. این عنصر به ویژه توسط بوته گیاه مصرف می‌شود و مجددا به خاک برمی‌گردد. اما در زمان نیاز بوته، باید به مقدار کافی در خاک وجود داشته باشد. به همین یکی از کودهای مورد نیاز برای کشت خربزه، کود حاوی کلسیم می‌باشد.

دلایل اهمیت کود کلسیم برای خربزه

  • تشکیل میوه و درشت‌تر شدن آن
  • استحکام بافت خربزه و جلوگیری از ترک خوردن آن
  • بهبود ساختار سلولی و افزایش ماندگاری خربزه
  • کمک به جذب بهتر مواد مغذی

بهترین زمان مصرف کود کلسیم برای خربزه

بهترین زمان مصرف کلسیم در کشت خربزه، بعد از تشکیل میوه و برای درست‌تر شدن آن است که معمولا به صورت محلول‌پاشی و همراه با آبیاری مصرف می‌شود.

مقدار مناسب مصرف کود کلسیم برای خربزه

معمولا برای انتقال کلسیم موردنیاز گیاه به زمین از روش محلول پاشی و پاشش مستقیم کود کلسیم بر روی گیاه استفاده می‌کنند. بهتر است مقدار 2 الی 3 لیتر کود مایع را در هر 1000 لیتر آب حل کرده و بر روی برگ بوته خربزه پاشش کنید.

بهترین کود کلسیم برای خربزه

آیش اکتیو کلسیم (Active Ca & B-Mg) یک محلول مایع مخصوص است که برای تأمین کلسیم مورد نیاز انواع گیاهان و درختان طراحی شده است. این محصول به گونه‌ای فرموله شده که بتواند جذب کلسیم را به حداکثر برساند و در نتیجه به بهبود سلامت گیاه و کیفیت محصولات کمک کند. کلسیم به عنوان یک عنصر کلیدی در زندگی گیاهان، برای فرآیندهای مختلف متابولیکی و ساختاری ضروری است و نقش اساسی در استحکام دیواره‌های سلولی ایفا می‌کند.

استفاده از آیش اکتیو کلسیم می‌تواند اثرات مثبتی بر روی رشد و توسعه گیاهان داشته باشد. کلسیم در بهبود ساختار سلولی و دیواره‌های سلولی کمک می‌کند و موجب استحکام و مقاومت گیاه در برابر بیماری‌ها و شرایط محیطی نامساعد می‌شود. همچنین، این محصول می‌تواند به افزایش باردهی و بهبود کیفیت میوه‌ها و سبزیجات کمک کند. علاوه بر این، وجود منیزیم و بر در این فرمولاسیون به فرآیند فتوسنتز و تنظیم آب در گیاهان نیز کمک می‌کند.

کود هیومیک اسید برای کشت خربزه

هیومیک اسید از جمله کودهای مصرفی در کشت خربزه است که مزایای بسیار زیادی به همراه دارد. معمولا آب و خاک‌هایی که کشت خربزه در آن انجام می‌شود، شور است. مصرف کود هیومیک اسید در این نوع خاک‌ها، خسارت‌های ناشی از شوری آب و خاک و جذب نشدن مواد مغذی را کاهش می‌دهد. در ادامه به زمان و مقدار مصرف این کود برای کشت خربزه می‌پردازیم.

دلایل اهمیت کود هیومیک اسید برای خربزه

  • افزایش جذب مواد غذایی
  • تحریک رشد رویشی اولیه
  • افزایش رشد بوته خربزه

زمان مصرف کود هیومیک اسید برای خربزه

بهترین زمان برای مصرف کود هیومیک اسید در کشت خربزه، ده روز بعد از کاشت بذر به منظور تحریک رشد رویشی گیاه و افزایش عملکرد آن است.

مقدار مصرف کود هیومیک اسید برای خربزه

چنانچه به دنبال مقدار مناسب مصرف کود هیومیک اسید برای خربزه هستید، باید ابتدا به شیوه کوددهی خود دقت کنید. اگر برای کوددهی به بوته خربزه از روش کودآبیاری استفاده می‌کنید، بهتر است از 3 الی 5 کیلوگرم کود هیومیک اسید برای هر هکتاز از زمین خود استفاده کنید.

اما اگر از روش محلول پاشی استفاده می‌کنید ‌حدود 250 الی 500 گرم از کود هیومیک اسید را در هر 1000 لیتر آب حل کرده و بر روی برگهای گیاه پاشش کنید.

بهترین کود هیومیک اسید برای خربزه

قطعا با کیفیت ترین کود هیومیک اسید در ایران کود هیومیک اسید شرکت آیش اشت. شرکت آیش با داشتن مجهزترین تجهیزات اختلاط در کشور و همچنین استفاده از بروزترین فرمولاسیون روز دنیا، با کیفیت ترین کود هیومیک اسید در ایران را منتشر می‌کند.

این محصول میتواند همزمان با اکثر کودهای محلول در آب استفاده شود. با این حال توصیه می شود که قبل از انجام هرگونه اختلاط این ترکیب با سایر کودها و سموم، حتما سازگاری آنها با یکدیگر را مورد آزمایش قرار دهید.
جهت کسب اطلاعات دقیقتر از کود هیومیک اسید شرکت آیش به عنوان بهترین کود هیومیک اسید برای پیاز روی تصویر زیر کلیک کنید.
کود هیومیک اسید | بهترین کود humic acid موجود در ایران | کود هیومیک اسید برای انواع گیاهان

کود هیومیک اسید | بهترین کود humic acid موجود در ایران | کود هیومیک اسید برای انواع گیاهان

آفات و بیماری‌های خربزه

پس از کاشت خربزه و در زمان رشد آن، گیاه در معرض آفات و بیماری‌های مختلف قرار می‌گیرد. این بیماری‌ها رشد گیاه و عملکرد آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. شناخت و کنترل این آفات و بیماری‌ها برای داشتن محصولی با کیفیت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در ادامه به معرفی و بررسی تعدادی از بیماری‌ها و آفات خربزه و راه‌های کنترل آن می‌پردازیم.

آفت شته جالیز

شته جالیز یکی از آفات مهم خربزه است که بیضی شکل و با بدنی نرم بوده و زندگی گروهی دارند. این آفات خرطوم خود را وارد بافت گیاهی کرده و شیره آن را می‌مکند که این موضوع موجب فقر مواد مغذی و در نتیجه متوقف شدن رشد گیاه می‌شود.

روش‌های کنترل آفت شته جالیز

  • از بین بردن علف‌های هرز میزبان و گیاهان آلوده
  • استفاده از حشره‌ کش‌هایی با منشا طبیعی
  • استفاده از سموم دیکلرووس دارای دوره کارنس پایین
  • استفاده از کفشدوزک، زنبورهای پارازیتوئید شته بالغ و مگس‌های سیرفیده برای مبارزه با شته جالیز

آفت مگس خربزه

این مگس‌ها با طول حدود ۷ میلی متر و رنگ طلایی با خال‌های سیاه رنگ هستند. مگس‌ها در زیر پوست میوه‌های کوچک تخم‌گذاری می‌کنند و با پیشروی در میوه، از مواد مغذی آن تغذیه می‌کنند. سپس با سوراخ کردن میوه از آن خارج می‌شوند که موجب پوسیدگی و گندیدن میوه می‌شوند.

روش‌های کنترل آفت مگس خربزه

  • خاک‌ورزی اصولی قبل از کشت برای پیشگیری
  • جمع‌آوری محصولات آلوده در طول دوره داشت
  • آیش و تناوب زراعی
  • مدیریت صحیح رطوبت خاک
  • استفاده از یخ آب زمستانه
  • انجام عملیات شخم‌زنی و دیسک زدن زمین

بیماری سفیدک سطحی جالیز

سفیدک سطحی یکی از بیماری‌های شایع در خربزه است که توسط دو گونه قارچ ایجاد می‌شود. این بیماری از سطح زیرین برگ‌ها شروع شده و در دمای ۲۰ تا ۲۴ درجه سانتی گراد گسترش می‌یابد. ابتدا لکه‌های سفید کوچک روی برگ‌ها و ساقه‌ها ایجاد شده و به تدریج گرد سفید رنگ کل سطح برگ را فرا می‌گیرد.

روش‌های کنترل بیماری سفیدک سطحی جالیز

  • استفاده از ارقام مقاوم خربزه
  • خشک کردن زمین در فاصله بین دو آبیاری
  • استفاده از سموم شیمیایی مثل گل گوگرد
  • کاهش رطوبت خاک

بیماری آنتراکنوز

آنتراکنوز یک بیماری قارچی بوده که در رطوبت بالا و دمای ۲۴ درجه سانتی گراد رشد می‌کند. این بیماری سبب ایجاد لکه‌های بیضی شکل تیره روی ساقه و لکه‌های گرد قهوه‌ای رنگ روی برگ‌ها می‌شود. این لکه‌ها به تدریج روی میوه خربزه نیز ایجاد شده و باعث پوسیدگی آن می‌شوند.

روش‌های کنترل بیماری آنتراکنوز

  • از بین علف‌های هرز و آلوده
  • استفاده از بذرهای سالم
  • هرس کردن برگ‌های آلوده
  • کاهش رطوبت و تهویه مناسب

بیماری لکه برگی زاویه‌ای

عامل بیماری لکه برگی زاویه‌ای نوعی باکتری است که باعث ایجاد لکه‌هایی به شکل خال‌های قهوه‌ای رنگ روی برگ گیاه می‌شود که به تدریج بزرگ شده و حالت زاویه‌دار به خود می‌گیرند. این لکه‌ها تا جایی پیشروی کرده که باعث ایجاد صمغ زرد رنگ روی میوه و در نتیجه پوسیدگی آن می‌گردد.

روش‌های کنترل بیماری لکه برگی زاویه‌ای

  • خیس کردن بذر قبل از کاشت در دمای ۵۷ درجه سانتی گراد
  • خارج کردن و سوزاندن بوته‌های آلوده
  • عدم استفاده بیش از حد از کودهای ازته
  • تناوب زراعی دو ساله
  • سمپاشی با ترکیبات مسی

کلام پایانی

کشت خربزه به روش‌های مختلفی انجام شده و یکی از پرطرفدارترین فعالیت‌های کشاورزی است که با برنامه‌ریزی مناسب و رعایت نکات فنی، می‌تواند درآمد قابل توجهی برای کشاورزان به همراه داشته باشد. خربزه انواع متفاوتی دارد که در شرایط اقلیمی متنوع و خاک‌های خاص رشد می‌کنند. انتخاب زمین و بذر مناسب، آبیاری و کوددهی صحیح و کنترل آفات و بیماری‌ها از جمله عوامل کلیدی در موفقیت این فرآیند هستند.

علاوه بر این، بازاریابی موثر و توجه به نیازهای بازار نیز از دیگر عوامل تاثیرگذار در سودآوری کشت خربزه محسوب می‌شوند.

برچسب ها :
دسته بندی :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
فروشگاه
علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من