کشت توت فرنگی | اموزش 0 تا 100 کاشت توت فرنگی

کشت توت فرنگی | آموزش کامل کشت توت فرنگی | معرفی بهترین کود برای توت فرنگی

فهرست مطالب

مقدمه

با سلام خدمت شما همراهان عزیز مجله کشاورزی آیش. در این مقاله با توضیحاتی در مورد کشت توت فرنگی در خدمت شما خواهیم بود. در ادامه شما توضیحاتی پیرامون انواع کشت توت فرنگی، بهترین مناطق کشت توت فرنگی در ایران و همچنین بهترین زمان و نوع کشت توت فرنگی در این مناطق را خواهید خواند. و به معرفی بهترین کودهای مورد نیاز توت فرنگی در طول دوران رشد خواهیم پرداخت تا بتوانید محصولی باکیفیت، خوشمزه و بزرگ داشته باشید. تا انتها همراه ما باشید.

توت فرنگی گیاهی نهان دانه از جنس فراگاریا و تیره گل سرخیان  یا رزاسه می‌باشد. این میوه قلبی شکل و خوش عطرو طعم با هسته های ریز که به علت رنگ قرمزش نماد الهه عشق نامیده می شود با حضورش در بازار نوید رسیدن تابستان را میدهد که از اردیبهشت ماه پدیدار می شود  و تا اواخر مرداد ماه دوام می‌آورد .

توت فرنگی  به دو صورت وحشی و اهلی می روید که در برخیاز استان های شمال کشور به صورت خودرو وجود دارد و بیشتر مواقع به علت محبوبیت این میوه ان را به صورت مصنوعی پرورش میدهند که دارای بوته هایی کوتاه و برگ هایی درشت و ساقه هایی خزنده که روی زمین ریشه میکنند و می‌خوابند که طول عمر مفید این میوه بین 3 تا 5 سال است.

توت فرنگی منبع عالی ویتامین سی، منگنز و پتاسیم، فولیک اسید و همینطور سرشار از آنتی اکسیدان و ترکیباتی است که بسیار مفید برای تقویت سیستم ایمنی خانوم باردار و جنین و احتمال پسر شدن جنین را بالا میبرد و در آقایان مقابله با سرطان پروستات و میل جنسی را افزایش میدهد و به سلامت پوست و مو های سالم بسیار کمک میکند .

 

ما در این مقاله قصد داریم به برسی انواع  ارقام توت فرنگی .انواع کشت توت فرنگی از نظر مناطق مناسب کشت، زمان کشت و برسی کودهای مختلف مورد نیاز این میوه و  بیماری ها و آفت‌های این گیاه بپردازیم پس از اینکه تا آخر این نقاله ما رو همراهی می‌کنید از شما سپاسگذاریم.

انواع توت فرنگی

  1. گیاه بهاره که گیاهی با دانه های درشت هستند و فقط یکبار در سال فصل بهاردر اردیبهشت ماه  میوه میدهند دراین نوع از گیاه توت فرنگی بهاره برای محصول دهی و کیفیت بهتر باید از ارقامی استفاده شود که دمای پایین و طول روز کوتاهی داشته باشند  که مهم ترین ان ها عبارت هستند از گورلا، الیسو، تیوگو، اسیتا، رد گانتلتؤ و کاتس کیل.
  2. گیاه چهار فصله که گیاهی با دانه های ریز و به ندرت درشت هستند که در دو نوبت یکی در فصل بهار و دیگری در فصل تابستان میوه می دهند این نوع گونه از گیاهان بسیار مقاوم و قوی هستند و از فصل بهار در ماه اردیبهشت تا اوایل پاییز به ما میوه می دهند کوتاهی یا بلندی روز و پایین یا بالا بودن دما مهم نیست. مهم ترین نوع ان ها به طور مثال عبارت هستند از استرا و هومی جنتو.
کشت توت فرنگی | آموزش کشت توت فرنگی | معرفی بهترین کود برای توت فرنگی

کشت توت فرنگی | آموزش کشت توت فرنگی | معرفی بهترین کود برای توت فرنگی

شرایط محیطی لازم برای کشت توت فرنگی

این گیاه بسیار محبوب شرایط محیطی خاصی را برای رشد و پرورش خود نیاز دارد که به طور مختصر به چندتا از مهم ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم.

در مرحله اول لازم است که بدانیم توت فرنگی گیاهی بسیار آب دوست می‌باشد و برای داشتن میوهای درشت و با کیفیت باید آب زیادی در دسترس این گیاه قرار بگیرد و از لحاظ شرایط آب و هوایی این گیاه در محیط های گرم و مرطوب و قسمت جنوبی زمین باردهی و محصول دهی بیش تری دارند با توجه به این موضوع دقت بیشتری شود که ارقام مقاوم به گرما انتخاب شود.

این میوه خوشمزه و حساس تقریبا در انواع خاک‌های متفاوت رشد می‌کند و سازگار است اما برای بازدهی بیشتر خاک‌های نرم و شنی و رسی اولویت هستند.

PH  مناسب خاک برای کشت توت فرنگی بین 5.5 الی 6.5 است. همچنین بهترین رشد توت فرنگی در ارتفاع بین 400 الی 800 متر از سطح دریاهای آزاد است.

این گیاه نیمه مقاوم به سرما است و بدون پوشش تا دمای منفی 5 درجه سانتی گراد و با پوشش مخصوص تا دمای منفی 18 درجه سانتی گراد را تحمل میکند و مقاوم است.

شرایط عمومی لازم برای کشت توت فرنگی

  • تراکم بوته حدود 6 بوته در متر مربع
  • خاک غنی از هوموس ارگانیک
  • به 6 الی 10 ساعت نور مستقیم خورشید نیازمند است
  • مقاومت نسبت به بیماری ها و آفت های گیاه
  • خاک نرم و رسی شنی خشک
  • رطوبت بالای 40 درصد
  • درجه حرارت 15 تا 25 درجه سانتی گراد در طی شبانه روز
  • برای حذف علف های هرز و جلوگیری از بیماری‌ها و آفت‌های توت فرنگی استفاده از مالچ (خاک پوش) روی بستر کشت لازم است.
  • برای تقویت گل‌دهی و میوه‌دهی بوته‌ها دستک‌ها (رانرها)را حذف می کنیم
  • انجام آبیاری قطره ایی در گلخانه ها
  • نیازمند نور زیاد و کافی در گلخانه

توجه: در روزهایی که بیشتر از 13 ساعت نور به توت فرنگی تابیده شود ساقه های خزنده رشد بیشتری میکنند و باردهی کاهش می‌یابد.

  • استفاده از کودهای مناسب
  • کیفیت آب در حد 800 میکرو موس (حداکثر 1100 میکرو موس)
  • PH مناسب خاک بین 5.5 تا 6.5
کشت توت فرنگی | آموزش کشت توت فرنگی | معرفی بهترین کود برای توت فرنگی

کشت توت فرنگی | آموزش کشت توت فرنگی | معرفی بهترین کود برای توت فرنگی

بهترین زمان کشت توت فرنگی (بر اساس مناطق مختلف ایران)

میتوان گفت کاشت توت فرنگی در دو فصل وجود دارد یکی فصل پاییز و دیگری فصل بهار که به اصطلاح به آنها کشت پاییزه و یا کشت بهاره توت فرنگی گفته می‌شود.

در کاشت بهاره که عموما نیمه دوم اسفند یا فروردین صورت می گیرد باید قبل از گرم شدن هوا بوته را در زمین بکاریم.

استان کردستان

جالب است بدانید که استان کردستان مقام اول تولید توت فرنگی در کشور را داراست. بیش ترین سطح زیر کشت این محصول مربوط به شهرستان های سنندج، کامیاران، مریوان و سروآباد می‌باشد.

بهترین زمان کشت توت فرنگی در این استان فصل پاییز از انتهای مهر تا اواخر آبان ماه می باشد و بهترین زمان برداشت توت فرنگی از اوایل اردیبهشت ماه تا اواخر خرداد می باشد.

استان خوزستان

بیش ترین سظح زیر کشت مربوط به شهرستان دزفول می باشد. کشت توت فرنگی در دزفول به دو روش سنتی و گلخانه‌ایی انجام می‌شود. کاماروس، پاروس و آلمینو از انواع توت فرنگی کشت و تولید شده در دزفول هستند.

به علت کیفیت بالای توت فرنگی دزفول به سایر شهرستان های خوزستان نظیر اهواز و آبادان و استان های دیگر کشور صادر می شود .

بهترین زمان کشت توت فرنگی در این استان اوایل آبان ماه می باشد. و بهترین زمان برداشت توت فرنگی در این استان از اوایل بهمن ماه تا پایان خرداد ماه می باشد.

استان گیلان

بیش ترین سطح  زیر کشت این محصول در استان گیلان مربوط به شهرستان های صومعه سرا، رشت، آستانه، لنگرود، لاهیجان، تالش، رودبار و سی دشت می باشد که کشت این محصول فقط در گلخانه‌های این شهرستان صورت می گیرد. هر ساله گردشگران بسیار زیادی همزمان با برداشت توت فرنگی برای برگگذاری جشن شکرگذاری توت فرنگی از شهرستان سی‌دشت بازدید می‌کنند که بسیار جذاب و دیدنی می‌باشد.

توت فرنگی از محصولات اصلی سی‌دشت محسوب می‌شود که سالانه 40 هزار هکتار را به خود اختصاص می‌دهد.بهترین زمان کشت توت فرنگی در این استان انتهای مهرماه تا اواخر ابان ماه می باشد. بهترین زمان برداشت توت فرنگی در این استان از اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد ماه می باشد

استان مازندران

استان مازندران پس از کردستان دومین رتبه تولید توت فرنگی در کشور به حساب می‌آید. بر اساس آمار رسمی بیش‌ترین سطح زیر کشت این محصول در استان مازندران مربوط به منطقه بهنمیر، بابلسر ،جویبار، قایمشهر و بابل می باشد که در هر سال کشت، تا سه بار از این محصول برداشت می‌شود.

شهرستان بابلسر منطقه بهنمیر به دلیل داشتن خاکی مناسب و حاصلخیز و همچنین زمین‌های مستعد و آب هوای مناسب برای کشت توت فرنگی یکی از قطب های اصلی تولید توت فرنگی استان مازندران به حساب می‌آید که تقریبا هر ساله  35 تن توت فرنگی را به کشور همسایه روسیه از این شهرستان صادر میکنیم.

بهترین زمان کشت این محصول در استان مازندران اواسط ابان ماه می‌باشد. بهترین زمان برداشت این محصول از اواسط فروردین ماه تا انتهای خرداد ماه می باشد.

استان گلستان

استان گلستان پس از کردستان و استان مازندران سومین رتبه تولید توت فرنگی در کشور به حساب می‌آید. بیش ترین سطح زیر کشت این محصول مربوط شهرستان رامیان می‌باشد که شامل دلند و شفیع آباد و روستای سفید چشمه که معروف به کشاورزی سالم است انجام میشود در روستای سفید چشمه از کودهای مجاز و سم هایی بر پایه سرکه که هیچ ضرری برای انسان ندارند استفاده می شود که طرفداران زیادی دارد.

این میوه توت فرنگی علاوه بر مصرف در استان گلستان به استان های مجاور مانند خراسان شمالی، خراسان رضوی، استان تهران و اصفهان نیز صادر می شود. بهترین زمان کشت این محصول اواخر آبان ماه می‌باشد. بهترین زمان برداشت این محصول از اواخر فروردین ماه و تا اواسط خرداد ماه ادامه می‌یابد.

انواع روش های کشت توت فرنگی

که به سه روش کاشت در زمین های کشاورزی و کاشت در گلخانه و کاشت در گلدان در خانه صورت می‌گیرد. در ابتدا می‌خواهیم راجع به ازدیاد و تکثیر توت فرنگی که به دو صورت انجام می گیرد صحبت کنیم سپس به موضوع اصلی خواهیم پرداخت.

  1. ازدیاد جنسی: که بوسیله ی کاشت بذر صورت می‌گیرد. بذر را می‌توانیم یا از بازار تهیه کنیم و یا اگر روشش را بلد هستیم از طریق خود میوه توت فرنگی استحصال کنیم.
  2. ازدیاد غیر جنسی : که به ان تقسیم بوته نیز می گویند در این روش گیاه مادر باید یکساله باشد ساقه های رونده کمی پس از رشد، گیاهان زیادی ایجاد می کند که ما قوی ترین گیاه مادر را از ساقه رونده، اغلب در هوای ابری و در فصل تابستان انتخاب می کنیم و آن را جدا می کنیم وپس از ریشه دار شدن ساقه های رونده  ان ها را در فصل پاییز به محل کاشت اصلی انتقال می دهیم.
کشت توت فرنگی | آموزش کشت توت فرنگی | معرفی بهترین کود برای توت فرنگی

کشت توت فرنگی | آموزش کشت توت فرنگی | معرفی بهترین کود برای توت فرنگی

نحوه کاشت توت فرنگی در گلدان به صورت خانگی

وسایل مورد نیاز : بذر توت فرنگی .کوکو پیت 60 درصد . کمپوست 40 درصد آلی. خاک سبک با زهی کشی خوب و یک سینی نشا و گلدان

در ابتدا یک سینی که دارای تعدادی خانه با سوراخ هایی که در انتهای هر سینی است را انتخاب کنید  و ان را با خاک گلدان پر کنید وسپس در هر خانه از سینی با انگشت خود سوراخ هایی 2/1 اینچی ایجاد کنید و در هر خانه تعداد 1 الی 2 بذر قرار دهید و توجه کنید که هنگامی که روی بذرها را با خاک گلدان پر می‌کنیم مقداری فضا برای رسیدن نور کافی به بذرها ایجاد کنیم.

و سپس به علت نیاز فراوان بذر توت فرنگی  به آب برای رشد کافی و میوه های با کیفیت و درشت آن ها را به مقدار زیاد آبیاری کنید و برای حفظ رطوبت هوا روی آن یک نایلون با چند سوراخ می‌کشیم.

سپس وقتی سینی را در معرض نور افتاب می‌گذاریم به علت خشک شدن خاک برای حفظ رطوبت یک مقدار آب اضافه می کنیم تا بذرها جوانه بزنند.

بعد از حدود 20 الی 25 روز نشانه های جوانه زنی را مشاهده می کنید و بعد از گذشت یک هفته یعنی 30 روز بعد، شما در ابتدا نشاهای ضعیف را حذف کنید و گیاه هایی که 3 الی 4 برگ دارند را انتخاب کنید.

و یک گلدان مناسب که دارای سوراخ های زهکشی باشد را بردارید و روی سوراخ هارا با سنگ های کوچک بپوشانید.

برای درست کردن خاک گیاه 50 درصد خاک معمولی باغچه به اضافه 40 درصد کمپوست آلی  و 10 درصد شن ریز را ترکیب می کنیم و دو سوم گلدان را پر می کنیم و در خاک سوراخ هایی به عمق 4 اینچ ایجاد کنید و گیاه ها در آن بکارید دقت کنید که فقط ریشه گیاه در خاک باشد و قسمت تاج گیاه (قسمت سبز گیاه ) خارج از خاک باشد. بهتر است عمق حفرها حدودا 5 سانتی متر و فاصله بین ان ها 15 سانتی متر باشد. سپس به پایه گیاه به مقدار فراوان آب بدهید.

سپس میتوانید برای حفظ رطوبت و جلوگیری از گسترش بیماری یک لایه نازک مالچ کاه (خاک اره) به اطراف گیاه اضافه کنید و گلدان را در محلی گرم و پر از نور منتقل کنید تا سریع تر رشد کند و برای رشد بهتر بعد از هر 20 روز از کاشت در گلدان به ان کمپوست الی اضافه کنید بعد از گذشت 40 روز  شما به راحتی توت فرنگی های قرمزی که خودتان کاشتید را مشاهده خواهید کرد. نوش جانتان …

نحوه کاشت توت فرنگی در گلخانه و مراحل آن

به صورت خلاصه وار

  • آماده کردن مکان مناسب
  • ریختن مواد آلی و کمپوست
  • کاشت استولون در سینی کشت
  • ریشه دار شدن گیاه بعد از 40 روز
  • انتقال نشا
  • جدا کردن برگ های اولیه
  • جدا کردن استولون
  • تُنُک کردن گل ها و میوه

نکاتی در مورد کاشت توت فرنگی در گلخانه

  • تکثیر توت فرنگی در گلخانه با استولون صورت می گیرد اما قبل از تولیدات انبوه این گیاه باید از تیمارگرمایی برای حذف ویروس‌ها استفاده کنیم .
  • توت فرنگی گلخانه‌ایی با توجه به نوع و محل رویش میتواند در سال چندین بار در گلخانه کشت شود. دمای پاییز و زمستان و روز کوتاه بودن و خنثی بودن در ابنکه چند مرتبه در سال کشت شود نقش خیلی مهمی دارد.
    در منطقه‌هایی که زمستانی متوسط و تابستانی ملایم کاشت توت فرنگی در تابستان و بهار سال آینده برداشت می‌شود.
    در منطقه‌هایی که زمستانی ملایم و تابستانی گرم دارند گیاهان برای تولید در زمستان در پاییز کشت می‌شوند.
  • کاشت توت فرنگی در گلخانه در بستر‌های برآمده یا صاف انجام می گیرد که بسترهای برآمده به دلیل از دست دادن آب زیاد آن را با خاک پوش پلاستیکی می‌پوشانند اما باعث زهکشی بهتر و سهولت در برداشت میشوند.
  • آبیاری گلخانه ایی به روش بارانی، قطره ایی، جوی پشته‌ایی و یا ترکیبی از قطره‌ایی و بارانی می‌باشد.
  • توت فرنگی گلخانه ایی در درجه اول به نیتروزن و درجه دوم به پتاسیم و فسفر برای رشد و نمو نیاز دارد.
  • دو نوع خاکپوش یکی کاه و دیگری پلاستیک برای کشت توت فرنگی در گلخانه مورد استفاده قرار میگیرد.
  • کنترل علف های هرز بوسیله‌ی علف کش های پیش رویشی و علف کش های پس رویشی و استفاده ازخاک پوش و همینطور چندین بار شخم زدن قبل از کاشت انجام می‌گیرد.
  • استفاده از زنبور عسل و گرده افشانی در محیط گل خانه
  • استفاده از هورمون جیبرلین برای تسریع در رسیدگی میوه ها

کاشت توت فرنگی در زمین کشاورزی

  1. آماده‌سازی زمین: زمین باید به خوبی شخم زده شود، سپس خاک را کاملا دیسک میزنیم تا خرد و نرم شود.
  2. برای افزایش حاصل خیزی خاک از کودهای پوسیده حیوانی استفاده میشود. معمولا در هر یک هکتار زمین 40 تن کود حیوانی مصرف می شود که بوسیله نیروی انسانی یا تراکتور در زمین پخش می‌شود و سپس توسط دیسک روی کود با خاک پوشیده می‌شود.
  3. در سیستم کاشت خطی و نواری توت فرنگی قبل از کاشت نشا زمین را آبیاری می کنند.
  4. با آغاز فصل کاشت نشاهای ریشه دار شده را در چاله‌هایی که کارگران از قبل حفر کرده اند قرار می‌دهیم. ضروری است که خاک اطراف طوقه تا جای امکان فشرده شود.
  5. سپس آبیاری توت فرنگی بعد از کاشت شروع می‌شود و تا زمان گلدهی و میوه‌دهی ادامه می‌یابد.
  6. سپس تراکتور ها کار سم پاشی و محلول پاشی را به عهده می گیرند.
  7. در تغذیه شیمیایی توت فرنگی کودهای ازت(نیتروژن) نقش مهمی دارند که نباید در هنگام گل و میوه‌دهی مصرف کرد. کود ازت را به میزان 7 گرم در سه نوبت بعد از برداشت کامل توت فرنگی در حدفاصل یک ماه از یک دیگر استفاده میکنند که میتوان به صورت محلول در آب آبیاری یا سرک روی خاک مصرف کرد. کود فسفات را به میزان 8 گرم در هر متر مربع و کود پتاسیم را به میزان 16 گرم در هر متر مربع در پاییز یا زمستان نزدیک ریشه‌ها به خاک اضافه میکنیم.
  1. علف های هرز توسط سم علف کش از بین می‌رود.
کشت توت فرنگی | آموزش کشت توت فرنگی | معرفی بهترین کود برای توت فرنگی

کشت توت فرنگی | آموزش کشت توت فرنگی | معرفی بهترین کود برای توت فرنگی

کودهای مورد نیاز توت فرنگی

کودهایی که برای کشت توت فرنگی به آن نیاز داریم به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند:

  1. کودهای آلی :
    شامل کود حیوانی مدفوع گاو، گوسفند و اسب می‌شود و کود مرغی که بهترین کود حیوانی محسوب می‌شود.
  2. کودهای شیمیایی:
    بهترین و کامل ترین کود شیمیایی مورد استفاده برای این گیاه کودی است که شامل این عناصر باشد:
    عنصر کلسیم، فسفر، منیزیم، منگنز، مولیبدن‌ها، بور، آهن، ریز مغذی‌ها، آمینو اسید و هیومیک اسید

پس در کل عناصر مورد نیاز بوته توت فرنگی برای رشد در بهترین حالت و ایجاد میوه‌هایی بزرگتر و خوشمزه‌تر عبارت‌اند از:

  1. فسفر
  2. کلسیم
  3. پتاسیم
  4. نیتروژن
  5. مواد آلی
  6. ریزمغذی ها
  7. مولیبدن ها

کود فسفر برای توت فرنگی

یکی از کودهای مورد نیاز توت فرنگی که نقش کلیدی در مراحل ابتدایی و رشد اولیه بوته توت فرنگی دارد کود فسفر می‌باشد. در ادامه به برسی دلایل اهمیت کود فسفر برای توت فرنگی و همچنین علائم کمبود فسفر، بهترین زمان استفاده از کود فسفر برای توت فرنگی و همچنین مقدار مناسب استفاده از این کود خواهیم پرداخت.

دلایل اهمیت کود فسفر برای توت فرنگی

از دلایل اصلی اهمیت کود فسفر برای توت فرنگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فسفر مهم ترین عامل رشد ریشه و توسعه گیاه محسوب می شود.
  • نقش مهمی در تشکیل بافت های جدید گیاه و تقسیم سلولی بر عهده دارد.
  • فسفر برای تولید اسیدهای آمینه و پروتـئین گیاه لازم است.
  • فسفر در جذب مواد مغذی و آب برای گیاه حیاتی است.
  • تعداد و کیفیت میوها را افزایش می دهد.
  • موجب افزایش گلدهی گیاه می‌شود.
  • موجب انتقال انرژی در گیاه می‌شود و مقاومت نسبت به بیماری ها را افزایش می دهد .

علائم کمبود فسفر در توت فرنگی
کمبود فسفر اینگونه است که پهنك برگهای پائین تر به رنگ قرمز مایل به ارغوانی در می آید . حد بحرانی فسفر در برگ توت فرنگی 0.25% و حد مطلوب آن 1% – 2.5% می باشد

بهترین  زمان استفاده از کود فسفر برای توت فرنگی

گیاه از زمان آغاز در مرحله کاشت تا پایان زمان گلدهی و میوه دهی و زمان رشد میوه به عنصر فسفر نیاز دارد. بیست روز پس از نشا با استفاده از کودهای فسفر دار در موقع رشد رویشی گیاه میزان ریشه زایی بیشتر خواهد شد.

در مرحله پیش از گلدهی استفاده از کود فسفر + ریز مغذی ها موجب افزایش گلدهی گیاه توت فرنگی می شود و همینطور برای افزایش میوه‌دهی استفاده از کود فسفر + پتاسیم و نیتروزن در دوره گلدهی دهی توصیه می شود.

پس از برداشت، کوددهی با کودی با نسبت نیتروژن و پتاسیم بالا می تواند به گیاه کمک کند تا برای فصل رشد بعدی ذخیره سازی کند.

مقدار مناسب مصرف کود فسفر برای توت فرنگی

تعیین مقدار مناسب استفاده از کود فسفر برای توت فرنگی بستگی به نوع آبیاری شما دارد. اگر از روش کودآبیاری استفاده می‌کنید از 8 الی 12 کیلوگرم کود فسفر برای هر هکتار زمین زراعی استفاده نمایید. اما اگر از روش محلول پاشی استفاده می‌کنید از 2 الی 4 کیلوگرم کود در هر 1000 لیتر آب استفاده کنید.

در خاک‌های فقیر یا خاک‌هایی با pH بالا که جذب فسفر محدود است، حتما از هیومیک اسید استفاده کنید. در مورد فواید هیومیک اسید برای خاک حتما مقاله «هیومیک اسید | humic acid» را مطالعه کنید

بهترین کود فسفر برای توت فرنگی

کود NPK + TE 10-50-10 دارای نسبت عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و عناصر ریز مغزی است است که به ترتیب 10%، 50% و 10% می‌باشد. این کود معمولاً برای بهبود رشد گل‌ها و میوه‌ها استفاده می‌شود، زیرا نسبت بالای فسفر به ریشه‌زایی و شکوفایی گیاه کمک می‌کند. نسبت بالای فسفر در این ترکیب به ویژه برای مراحل اولیه رشد گیاه و بهبود ریشه‌زایی بسیار حیاتی است. گیاهان به فسفر نیاز دارند تا به خوبی رشد کرده و از انرژی نور خورشید به صورت مؤثری استفاده کنند.

نیتروژن موجود در این کود به رشد برگ‌ها و ساقه‌های گیاه کمک می‌کند و پتاسیم نیز برای فرایندهای مختلف متابولیک و تقویت مقاومت گیاه در برابر بیماری‌ها و تنش‌های محیطی ضروری است. با این حال، اهمیت اصلی این کود در بالا بودن سطح فسفر آن است که به بهبود تولید گل و میوه در گیاهان کمک می‌کند. این ویژگی‌ها باعث می‌شود که NPK + TE 10-50-10 برای گیاهانی که در مراحل زایشی قرار دارند، بسیار موثر باشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این کود، بر روی تصویر زیر کلیک کنید.

کود NPK 10-50-10 | NPK + TE 10 50 10 | بهترین کود فسفر موجود در بازار ایران

کود NPK 10-50-10 | NPK + TE 10 50 10 | بهترین کود فسفر موجود در بازار ایران

کود نیتروژن (ازت) برای توت فرنگی

کود نیتروژن (ازت) در گیاهان دارای عملکردهای خاصی می باشد و بیشتر در مراحل اولیه رشد از این کود استفاده میکنیم.

دلایل اهمیت کود نیتروژن برای توت فرنگی

  • نیتروژن (ازت) نقش بسیار مهمی در تغذیه گیاه و رشد رویشی آن ها دارد
  • میزان نیتروژن در رنگ بندی میوه ها بسیار موثر می باشد
  • عنصر نیتروژن در رسیدگی میوه ها نیز موثر است
  • نیتروژن در گلدهی بسیار موثر بوده و باعث افزایش گلدهی درتوت فرنگی میشود
  • در ساخت ترکیبات پروتیین و اسیدهای آمینه و کربوهیدراتها نقش فعال دارد.

علائم کمبود نیتروژن در توت فرنگی

علائم کمبود ازت در گیاه باعث می شود برگهای مسن به رنگ سبز روشن درآمده و در ادامه برگها ، دم‌برگها و كلاهك میوه ها به رنگ مایل به قرمز در آمده و برگهای جوان برعكس با كمبود ازت سبزتر می شوند . حد بحرانی ازت در برگ توت فرنگی 2.5% و حد مطلوب آن 4%– 2.5% می باشد.

علائم فقدان گوگرد تفاوت بسیار اندكی با علائم كمبود ازت دارد و تمام برگهای گیاهانی كه دارای كمبود گوگرد هستند ، هم برگهای جوان و هم برگهای مسن بطور غیر یكنواخت زرد رنگ شده و در مراحل پیشرفته نواحی نكروزه به روی پهنك برگها توسعه می یابد. کوچک بودن میوه‌ها و کاهش عملکرد محصول نیز از نشانه‌های دیگر کمبود نیتروژن می‌باشد. ریزش بیش از حد گلها و میوه ‌ها در باغ از علایم کمبود نیتروژن در باغ است.

 بهترین زمان استفاده از کود نیتروژن (ازت) برای توت فرنگی

در فصل بهار، زمانی که گیاهان در مرحله رشد قوی قرار دارند، استفاده از کود ازت به آن‌ها کمک می‌کند تا به سرعت رشد کنند. همچنین، در فصل تابستان که گیاهان در حال تولید میوه و بذر هستند، مصرف کود ازت می‌تواند نقش مؤثری در افزایش محصول نهایی ایفا کند. بیشترین نیاز گیاه توت فرنگی به کود ازت درزمان کاشت و در مرحله اولیه رشد زمان انتقال از بذر به گیاهچه می باشد

توجه داشته باشید از استفاده از ازت در مرحله قبل گلدهی جلوگیری کنید زیرا کوددهی با کود های حاوی ازت ، در مرحله گلدهی گیاه را از فاز زایشی خارج و به فاز رویشی وارد میکند.

مقدار مناسب مصرف کود نیتروژن برای توت فرنگی

مقدار مناسب استفاده از کود نیتروژن بسته به نوع کوددهی و نوع کودی که استفاده می‌کنید متفاوت است.

اگر از کود مایع استفاده کنید، مقدار 2 الی 3 لیتر از کود مایع را در هر 600 الی 1000 لیتر آب حل کنید و به صورت برگ‌پاشی بر روی گیاه پاشش کنید.

اما چنانچه از کود جامد استفاده می‌کنید، در صورت استفاده از روش کودآبیاری، مقدار 10 الی 20 کیلوگرم کود جامد را برای هر هکتار زمین زراعی استفاده کنید. اما چنانچه از روش محلول پاشی استفاده می‌کنید، مقدار 3 تا 5 کیلو از کود جامد را در هر 1000 لیتر آب حل کرده و به گیاه برسانید.

بهترین کود نیتروژن برای توت فرنگی

به کودهای نیتروژنه، کود ازت یا کود اوره نیز اتلاق می‌گردد. همانطور که گفته شد، کود نیتروژن از جمله کودهای پایه و قطعی برای استفاده در انواع محصولات کشاورزی محسوب می‌گردد. به همین دلیل کودهای نیتروژنه متنوعی در بازار ایران برای کشاورزان وجود دارد. اما زمانی که صحبت از بهترین کود نیتروژن برای توت فرنگی می‌شود، عوامل متنوعی در این انتخاب موثر هستند.

کود سه بیست (20-20-20)

آیش 20 (20-20-20) به عنوان یک کود شیمیایی چندمنظوره شناخته می‌شود که با نسبت متعادل ۲۰ درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم ساخته شده است. این ترکیب سه‌گانه باعث می‌شود که آیش 20 به عنوان بهترین کود برای تأمین نیازهای غذایی گیاهان در مراحل مختلف رشد و توسعه عمل کند. نیتروژن به تقویت رشد برگ‌ها و ساقه‌ها کمک می‌کند، در حالی که فسفر به بهبود ریشه‌زایی و تولید گل‌ها کمک می‌نماید. پتاسیم نیز نقش مهمی در بهبود کیفیت میوه‌ها و افزایش مقاومت گیاهان در برابر عوامل محیطی و استرس‌ها دارد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این کود بر روی تصویر زیر کلیک کنید.

کود مایع سه بیست (20-20-20) آیش | بهترین کود سه بیست در ایران | بهترین فرمولاسیون 20-20-20

کود مایع سه بیست (20-20-20) آیش | بهترین کود سه بیست در ایران | بهترین فرمولاسیون 20-20-20

بهترین کود NPK+TE 20-20-20 در ایران | NPK+TE سه 20

بهترین کود NPK+TE 20-20-20 در ایران | NPK+TE سه 20

کود NPK+TE 40-5-5

کود NPK + TE 40-5-5 یکی از بهترین گزینه‌ها برای کشاورزان و باغداران است که به دنبال یک ترکیب مغذی و کامل برای تقویت رشد گیاهان خود می‌باشند. این کود شامل نسبت بالای نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه عناصر ریزمغذی (TE) است که به بهبود سلامت و عملکرد گیاهان کمک می‌کند. نیتروژن موجود در این ترکیب باعث افزایش رشد رویشی و سبزینگی بهتر گیاهان می‌شود، به‌خصوص در مراحل ابتدایی رشد، جایی که نیاز به تقویت تنفس گیاهی و تولید برگ‌های جدید اهمیت دارد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این کود بر روی تصویر زیر کلیک کنید.

کود 5-5-40 NPK + TE | خرید بهترین کود نیتروژن در ایران

کود 5-5-40 NPK + TE | خرید بهترین کود نیتروژن در ایران

کود پتاسیم برای توت فرنگی

این عنصر بسیار مفید نقش بسزایی در رشد و افزایش تناز میوها دارد که در ادامه به صورت مفصل راجع به این کود صحبت می‌کنیم. پتاسیم در تغذیه توت فرنگی اهمیت زیادی داشته و مصرف كافی آن موجب افزایش قند و بهبود مزه میوه شده و ویتامین ث و قابلیت نگهداری آن را افزایش می دهد.

دلایل اهمیت کود پتاسیم برای توت فرنگی

  • کود پتاسیم در این گیاه موجب بالا رفتن قند میوه خوش طعمی توت فرنگی و افزایش ویتامین سی در آن می شود
  • پتاسیم گیاه توت فرنگی را تقویت می کند و منجر به رشد یکنواخت گیاه میشود
  • باعث درشت شدن توت فرنگی و افزایش کیفیت آن می شود
  • این کود باعث افزایش ماندگاری مدت زمان نگه داری از این میوه نیز می شود
  • پتاسیم مانند یک کاتالیزور مانع از دست دادن اب گیاه می شود و همینطور ابرسانی به ریشه گیاه را به خوبی انجام میدهد
  • افزایش مقاوت گیاه در برابر کم آبی و خطر سرمازدگی و آفات و بیماری
  • کنترل شدت نور و افزایش عمل فتوسنتز

علانم کمبود پتاسیم در توت فرنگی

کمبود پتاسیم باعث قهوه ای شدن و خشك شدن كناره های فوقانی پهنك برگها میشود. حد بحرانی پتاسیم در توت فرنگی 1.3% است و حدمطلوب 3% – 1.3% می‌باشد.

بهترین زمان استفاده از کود پتاسیم برای توت فرنگی

کود پتاسیم معروف به کودی است که سبب درشت شدن سایز میوه توت فرنگی می شود و بهترین زمان استفاده از این کود زمانی است که میوه وارد فندقه می شود و در ابتدای رشد خود قرار دارد بهتر است کوددهی در ابتدا یا انتهای روز زمانی که گرمای هوا زیاد شدید نیست و جذب کود در بالاترین حد ممکن است صورت بگیرد

مقدار مناسب مصرف کود پتاسیم برای توت فرنگی

تعیین مقدار مناسب مصرف کود پتاسیم برای توت فرنگی بستگی به نوع آبیاری شما و همچنین نوع کودی که استفاده می‌کنید متفاوت است.

چنانچه از کود پتاسیم مایع استفاده می‌کنید، 2 الی 3 لیتر از کود مایع پتاسیم را در 600 الی 1000 لیتر آب حل کرده و به صورت برگپاشی به آب اضافه کنید.

در صورتی که از کود سولوپتاس (سولفات پتاسیم) استفاده می‌کنید:

  • برای روش آبیاری قطره‌ای از 5 الی 12 کیلوگرم برای هر هکتار استفاده کنید.
  • برای روش کودآبیاری از 7 الی 15 کیلوگرم برای هر هکتار زمین استفاده کنید.
  • برای روش محلول پاشی از 2 الی 4 کیلوگرم کود برای هر 1000 لیتر آب استفاده نمایید.

همچنین چنانچه از کود پتاسیم جامد 36-12-12 استفاده می‌کنید:

  • برای روش کودآبیاری از 7 الی 12 کیلوگرم کود برای هرهکتار زمین استفاده کنید.
  • برای روش محلول پاشی از 2 الی 4 کیلوگرم کود برای هر 1000 لیتر آب استفاده نمایید.

بهترین کود پتاسیم برای توت فرنگی

بهترین کودها برای تامین پتاسیم مورد نیاز توت فرنگی را می‌توان به سه دسته تقسیم کرد.

بهترین کود پتاسیم برای توت فرنگی کود NPK+TE 12-12-36 است که یکی از ترکیبات متنوع و مؤثر در کشاورزی است. این کود شامل نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) با نسبت 36-12-12 می‌باشد. این کود به‌ویژه برای گیاهانی که نیاز به پتاسیم بیشتری دارند، مانند میوه‌جات و سبزیجات، بسیار مناسب است. پتاسیم نقش کلیدی در فرآیندهای متابولیکی گیاهان ایفا می‌کند و به بهبود کیفیت میوه و افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش‌های محیطی کمک می‌کند.

نیتروژن موجود در این ترکیب به رشد شاخ و برگ گیاهان کمک می‌کند و باعث افزایش رنگ سبز و شادابی آنها می‌شود. از سوی دیگر، فسفر برای توسعه ریشه‌ها بسیار مهم است و در فرآیند زایشی گیاه نقش اساسی دارد. این ترکیب به گیاهان این امکان را می‌دهد تا به‌طور مؤثرتری از منابع غذایی خاک بهره‌برداری کنند و در نتیجه، رشد و توسعه بهتری داشته باشند

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این کود بر روی تصویر زیر کلیک کنید.

بهترین کود NPK+TE 12-12-36 | بهترین کود پتاسیم ایرانی

بهترین کود NPK+TE 12-12-36 | بهترین کود پتاسیم ایرانی

کود کلسیم برای توت فرنگی

کلسیم یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده پکتین یعنی عامل استحکام دیوارهای سلولی در توت فرنگیست. در ادامه در مورد دلایل اهمیت کلسیم، بهترین زمان مصرف کلسیم برای توت فرنگی و همچنین نشانه های کمبود این عنصر را خدمت شما عرض می‌نماییم. در ضمن بهترین کود کلسیم برای توت فرنگی را خدمت شما معرفی خواهیم کرد.

دلایل اهمیت کود کلسیم برای توت فرنگی

  • یک عنصر مهم در شکل گیری دیواره سلول های گیاهی و استحکام دیواره است
  • جلوگیری از بروز بیماری های قارچی
  • تولید محصولاتی با بافت مستحکم
  • جلوگیری از پوسیدگی میوه
  • افزایش مدت زمان نگه داری از توت فرنگی
  • جلوگیری از نرم و بی کیفیت شدن میوه ها
  • در واکنش های آنزیمی و در هماهنگی فرآیندهای بین سلولی نقش بسزایی دارد
  • افزایش تحمل گیاه نسبت به گرما و کاهش میزان استرس گرمایی گیاهان

علائم کمبود کلسیم در توت فرنگی

نشانه های کمبود کلسیم عبارتند از :

  • سوختگی انتهایی برگ پیچیده و چروكیده شدن برگها ، انتهای شاخسارها قادر به رشد عادی نبوده و به رنگ سیاه در می آیند
  • سیاه شدن و بزرگ نشدن و بدشکل  شدن میوه ها
  • تغییر طعم میوه و اسیدی شدن آن
  • زبر شدن ریشه توت فرنگی

حد بحرانی کلسیم در توت فرنگی 1% است و حد مطلوب 2.5% – 1% میباشد.

بهترین زمان استفاده از کود کلسیم دار

از این کود در  در مرحله شکل گیری و تشکیل میوه توت فرنگی جهت بدست اوردن محصولی با کیفیت  بالا و طعم دلنشین و جلوگیری از برویز بیماری های قارچی به بوته اضافه می کنیم و مصرف آن در زمان آبیاری یا به روش محلول پاشی بهترین روش استفاده از این کود و تامین کلسیم گیاه می باشد

مقدار مناسب مصرف کود کلسیم برای توت فرنگی

مقدار مصرف کود کلسیم برای توت فرنگی به روش مصرف بستگی دارد در روش محلول پاشی  3 تا 5 لیتر کود کلسیم به همراه 400 تا 800 لیتر آب برای هر هکتار استفاده می شود و در روش آبیاری باید 10 تا 20 لیتر از کود کلسیم را به حجم آبی که برای آبیاری زمین در نظر گرفته‌اید، اضافه کنید. این روش به ریشه گیاه اجازه می‌دهد که مواد مغذی را به راحتی جذب کند.

بهترین کود کلسیم برای توت فرنگی

کود آیش اکتیو کلسیم (Active Ca & B-Mg) یک محلول مایع مخصوص است که برای تأمین کلسیم مورد نیاز انواع گیاهان و درختان طراحی شده است. این محصول به گونه‌ای فرموله شده که بتواند جذب کلسیم را به حداکثر برساند و در نتیجه به بهبود سلامت گیاه و کیفیت محصولات کمک کند. کلسیم به عنوان یک عنصر کلیدی در زندگی گیاهان، برای فرآیندهای مختلف متابولیکی و ساختاری ضروری است و نقش اساسی در استحکام دیواره‌های سلولی ایفا می‌کند.

استفاده از آیش اکتیو کلسیم می‌تواند اثرات مثبتی بر روی رشد و توسعه گیاهان داشته باشد. کلسیم در بهبود ساختار سلولی و دیواره‌های سلولی کمک می‌کند و موجب استحکام و مقاومت گیاه در برابر بیماری‌ها و شرایط محیطی نامساعد می‌شود. همچنین، این محصول می‌تواند به افزایش باردهی و بهبود کیفیت میوه‌ها و سبزیجات کمک کند. علاوه بر این، وجود منیزیم و بر در این فرمولاسیون به فرآیند فتوسنتز و تنظیم آب در گیاهان نیز کمک می‌کند.

کود آیش اکتیو کلسیم | بهترین کود کلسیم در ایران

کود آیش اکتیو کلسیم | بهترین کود کلسیم در ایران | کود کلسیم برای توت فرنگی

کود گوگرد برای توت فرنگی

کودهای گوگردی هم به شکل آلی و هم صنعتی قابل دسترس استگوگرد از عناصر مهم و بسیار پر مصرف برای گیاه می باشد که نقش حیاتی دررشد و نمو وتولید پروتئین و ترکیبات بسیار مهم گیاه ایفا میکند

دلایل اهمیت کود گوگرد برای توت فرنگی

  • دارای خاصیت قارچ کشی و دفع آفات
  • اثر تخریب کننده بر تخم کنه
  • در فرآیندهای حیاتی مانند فتونستز و تنفس و تولید انزیم نقش دارد
  • باعث افزایش کیفیت و طعم و مزه و بو محصولات میشود
  • گیاهان را در برابر تنش شوری خشکی و بیماری ها و آفات حفظ می کند
  • با کاهش pH خاک آن را برای رشد گیاه  و باروری خاک مناسب می کند

علائم کمبود گوگرد برای توت فرنگی

ابتدا در برگ‌های جوان مشاهده شده که در اثر کمبود گوگرد گیاهان به رنگ سبز کمرنگ و زرد رنگ در می‌آیند.

باعث کاهش رشد گیاه شده، برگ‌ها کوتاه، باریک و پیچیده و نازک می‌گردند و رگبرگ‌ها زرد می‌شوند؛ میوه‌ها به طور کامل رسیده نخواهند شد و سبز کمرنگ خواهند ماند

بهترین زمان استفاده از گوگرد برای توت فرنگی

بهترین زمان استفاده از کود گوگرد قبل از کشت و مخلوط با خاک  و گرانوله باید استفاده بشه و در حین کشت  از گوگرد مایع استفاده شود.

سخن پایانی

در این مقاله آموزشی با موضوع کشت توت فرنگی سعی کردیم تا مباحث مختلفی را پیرامون انواع توت فرنگی، مناطف مناسب کشت توت فرنگی در ایران و همچنین معرفی کودهای مورد نیاز در کشت توت فرنگی را به شما عزیزان آموزش دهیم. البته در مجله کشاورزی آیش مقالات تخصصی تری با موضوع انواع روش های کشت توت فرنگی و مراحل رشد توت فرنگی نیز وجود دارد که می‌توانید آنها را نیز مطالعه فرمایید.

چنانچه از این مقاله استفاده کردید و یا یا اگر سوالی دارید خوشحال میشیم که در بخش نظرات پاسخگوی شما عزیزان باشیم. سپاس از اینکه تا انتها همراه ما بودید.

 

برچسب ها :
دسته بندی :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
فروشگاه
علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من