کشت آلبالو | 0 تا 100 کاشت تا برداشت آلبالو
فهرست مطالب
مقدمه
آلبالو، این توپک های ترش و شیرین تابستانی، با لباس قرمز براقی که دل همه را میبرد یک انفجار مزه در دهان است. نام علمی این میوهی جذاب Prunus cerasus از خانوادهی گیلاس ( Rosaceae) است که معمولا درختی کوتاه قد دارد و در باغ های معتدل کشت میشود.
این میوه کوچک با رنگ قرمز تیره یکی از میوه های محبوب تابستانی است که طعم ترش آلبالو آن را به انتخابی ایده آل برای تهیه انواع خوراکی ها مانند شربت، کمپوت، مربا، لواشک، سس و حتی دسرهایی مانند پای و کیک تبدیل کرده است. همچنین از آب آلبالو به عنوان نوشیدنی طبیعی در روزهای گرم تابستانی استفاده میشود که بسیار گوارا و خنک کننده است.
از لحاظ تغذیه ای، آلبالو منبع غنی از ویتامین های C، ویتامین A، پتاسیم و فیبر است. آنتوسیانین های موجود در آن که به رنگ قرمز میوه نیز کمک میکنند، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قوی هستند و در کاهش التهاب و مقابله با استرس نقش دارند. مصرف آلبالو میتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند زیرا حاوی مقادیری ملاتونین طبیعی است که برای چرخه خواب-بیداری ضروری است.
از دیگر خواص آلبالو میتوان به کاهش درد عضلانی پس از ورزش، تنظیم قند خون و حمایت از سلامت قلب اشاره کرد. علاوه بر این، روغن موجود در هسته آلبالو در صنایع آرایشی و دارویی کاربرد دارد. به همین دلیل این میوه قرمز رنگ علاوه بر جذابیت ظاهری و طعم بی نظیرش، از لحاظ ارزش اقتصادی و درمانی نیز جایگاه ویزه ای دارد.
ارقام مختلف آلبالو (مناسب کشت در ایران)
در ایران، اراقام آلبالو بیشتر شامل گونه های بومی و برخی وارداتی هستند که به دلیل تطبیق پذیری با شرایط اقلیمی کشور، عملکرد بسیار خوبی دارند و به رشد اقتصادی کشور کمک بسزایی کردند. در ادامه، ارقام اصلی آلبالو که در مناطق مختلف ایران کشت میشوند را مورد برسی قرار دادیم:
آلبالوی گیسی:
این نوع آلبالو پرکشت ترین و رسمی ترین رقم آلبالوی ایران است. دارای میوه های کوچک گرد و به رنگ قرمز روشن یا تیره هستند که طعم ترش و معطر دارند و برای فرآوری های مربا، آبمیوه و خشک کردن بسیار مناسب هستند. آلبالوی گیسی مناسب برای اکثر مناطق ایران، از جمله مناطق سردسیر و معتدل است.
آلبالوی مجارستانی:
از ارقام وارداتی است و میوه های بزرگتر و گوشتی تر نسبت به آلبالوی گیسی دارد. رنگ میوه قرمز تیره است و شیره دهی کمی دارد اما برای فرآوری و صادرات مناسب تر است. آلبالوی مجارستانی مناسب برای مناطق سردسیر و نیمه سردسیر است.- آلبالوی دیررس:
این رقم به دلیل دیررس بودن، به کشاورزان این امکان را میدهد تا از بازارهای دیر هنگام بهره مند شوند. این آلبالو اسیدیته کمتر و طعم متعادلی دارد و مناسب مناطق سردسیر و معتدل است. - آلبالوی محلی آذربایجان:
این نوع آلبالو بومی مناطق آذربایجان شرقی و غربی است. که دارای میوه های کوچک، قرمز روشن با طعم ترش است. آلبالوی آذربایجان در خاک های نیمه سبک و مناطق سردسیر به خوبی رشد میکند و بسیار مقاوم به سرما و بادهای شدید است. - آلبالوی رسمی مشهد:
این رقم آلبالو بومی استان خراسان رضوی است . و دارای میوه های متوسط تا درشت، گرد و قرمز تیره است که طعم نسبتا ترش و ملایمی دارد. آلبالوی مشهدی مناسب برای مناطق سردسیر و معتدل گرم است. - آلبالوی شاهرودی:
این رقم آلبالو به دلیل عملکرد بالا در مناطقی از شمال شرق و مرکز ایران رایج است. که دارای میوهای درشت تر و با طعم متعادل بین شیرین و ترشی است. آلبالوی شاهرودی مناسب برای مناطق نیمه سرد است.
کشت آلبالو در نواحی مختلف ایران
کشت آلبالو به دلیل سازگاری بیشتر با شرایط اقلیمی نسبت به گیلاس، در مناطق وسیعی از ایران امکان پذیر است. آلبالو درختی است که در مناطق معتدل و سردسیر عملکرد بهتری دارد. در ادامه شرایط کشت آلبالو برای استان های مختلف ایران به تفکیک بررسی میشود:
کشت آلبالو در استان آذربایجان شرقی
استان آذربایجان شرقی با زمستان های سرد و تابستان های معتدل و بارندگی مناسب (300-500 میلی متر) و خاک های حاصلخیر و لومی-شنی شرایط مناسبی برای کشت آلبالو در سطح وسیع دارد. شهرستان های مراغه، بناب، اسکو، شبستر مناطق زیر کشت آلبالو این استان هستند.
- زمان کاشت دانه: فصل پاییز(اوایل آبان تا آذر)
- زمان جابه جایی و کاشت نهال: اواخر زمستان تا اوایل بهار
- مدت زمان کاشت تا باردهی: 3 تا 4 سال پس از کاشت
- زمان برداشت محصول: اوایل خرداد تا اوایل تیرماه
کشت آلبالو در استان آذربایجان غربی
استان آذربایجان غربی به دلیل موقعیت جغرافیایی، اقلیم سردسیر و تابستان های خنک یکی از مناطق بسیار مناسب برای کشت آلبالو است. این استان با داشتن خاک های حاصلخیز، آب و هوای معتدل سرد و دسترسی به منابع آبی در بسیاری از مناطق، پتانسیل بالایی برای تولید ارقام مختلف آلبالو دارد. شهرستان های ارومیه، مهاباد، خوی، سلماس، پیرانشهر و نقده مناطق زیر کشت آلبالو این هستند.
- زمان کاشت دانه: فصل پاییز( اوایل آبان تا آذر)
- زمان جابه جایی و کاشت نهال: اواخر زمستان یا اوایل بهار
- مدت زمان کاشت تا باردهی: 4 تا 5 سال پس از کاشت
- زمان برداشت محصول: تیرماه
کشت آلبالو در استان تهران و البرز
استان های تهران و البرز به دلیل داشتن مناطق مرتفع، آب و هوای سردسیر و معتدل در نواحی کوهپایه ای، و تامین نیاز سرمایی (800 تا 1200 ساعت دمای زیر 7 درجه سانتی گراد) در مناطق مرتفع و کوهپایه ای برای رشد آلبالو و خاک لومی-شنی با زهکشی مناسب از استان های مستعد کشت آلبالو در ایران هستند و محصولی با کیفیت تولید میکنند. مناطق لواسان، شمیرانات، اوشان، فشم و کن و طالقان و کرج و شهتگرد و نظرآباد زیر کشت آلبالو هستند.
- زمان کاشت دانه: فصل پاییز
- زمان جابه جایی و کاشت نهال: اواخر زمستان یا اوایل بهار
- مدت زمان کاشت تا باردهی: 3 تا 4 سال پس از کاشت
- زمان برداشت محصول: اوایل خرداد تا تیر ماه
کشت آلبالو در استان مازندران
استان مازندران با داشتن اقلیم معتدل و مرطوب در بخش های جلگه ای و معتدل سرد در نواحی کوهپایه ای، برای کشت آلبالو مناسب است. با این حال به دلیل رطوبت بالای این منطقه، باید مدیریت مناسبی برای جلوگیری از بیماری های قارچی و آفات در باغات آلبالو این استان انجام شود. مناطقی با ارتفاع 800 تا 1500 متر از سطح دریا بهترین گزنیه برای کشت آلبالو هستند. شهرستان های سوادکوه، آمل، نوشهر، چالوس، تنکابن، کلاردشت، رامسر و بلده مناطق زیر کشت آلبالو این استان هستند.
- زمان کاشت دانه: فصل پاییز
- زمان جابه جایی و کاشت نهال: اواخر زمستان
- مدت زمان کاشت تا باردهی: 3 تا 5 سال پس از کاشت
- زمان برداشت محصول: اواسط خرداد تا تیرماه
کشت آلبالو در استان خراسان رضوی
استان خراسانن رضوی با داشتن مناطق سردسیر و معتدل کوهستانی در ارتفاعات، شرایط خوبی برای تامین نیازهای سرمایی آلبالو فراهم میکند. شهرستان های طرقبه و شاندیز، تربت حیدریه، نیشابور، کاشمر، قوچان و چناران مناطق زیر کشت آلبالو در این استان هستند.
- زمان کاشت دانه: فصل پاییز
- زمان جابه جایی و کاشت نهال: اوایل بهار
- مدت زمان کاشت تا باردهی: 4 تا 6 سال پس از کاشت
- زمان برداشت محصول: تیرماه
کشت آلبالو در استان خراسان شمالی
استان خراسان شمالی به دلیل داشتن آب وهوای سرد و نیمه خشک در بخش های مرتفع و کوهپایه ای، خاک مناسب و ظرفیت کشاورزی بالا شرایط ایده آلی برای کشت آلبالو ایجاد کرده است. شهرستان های بجنورد، شیروان، اسفراین، مانه و سملقان و نواحی کوهپایه ای این استان زیر کشت آلبالو هستند.
- زمان کاشت دانه: آبان ماه تا آذر
- زمان جابه جایی و کاشت نهال: اسفند ماه تا فروردین
- مدت زمان کاشت تا باردهی: 2 تا 6 سال پس از کاشت
- زمان برداشت محصول: اواخر خرداد تا تیرماه
کشت آلبالو در استان همدان
استان همدان به دلیل اقلیم سرد و معتدل کوهستانی، یکی از بهترین مناطق برای کشت آلبالو در ایران است. درخت آلبالو به دلیل نیاز سرمایی بالا و مقاومت نسبتا خوب به سرما در این استان به خوبی رشد میکند و محصولی با کیفیت تولید میکند. شهرستان های همدان، تویسرکان، ملایر، نهاوند، رزن و کبودرآهنگ مناطق زیر کشت آلبالو در این استان هستند.
- زمان کاشت دانه: فصل پاییز
- زمان جابه جایی و کاشت نهال: اوایل بهار
- مدت زمان کاشت تا باردهی: 3 تا 5 پس از کاشت
- زمان برداشت محصول: تیرماه
کشت آلبالو در استان کردستان
استان کردستان با اقلیم کوهستانی و ارتفاعات مناسب و تابستان های معتدل و خنک و بارندگی های چشمگیر مخصوصا در فصل بهار شرایط مطلوبی برای کشت آلبالو فراهم کرده است. شهرستان های سنندج، مریوان، سقز، بانه، دیواندره، قروه و کامیاران مناطق زیر کشت آلبالو در این استان هستند.
- زمان کاشت دانه: فصل پاییز
- زمان جابه جایی و کاشت نهال: اوایل فصل بهار
- مدت زمان کاشت تا باردهی: 4 تا 6 سال پس از کاشت
- زمان برداشت محصول: اواخر خرداد ماه
کشت آلبالو در استان چهارمحال و بختیاری
استان چهارمحال و بختیاری به دلیل ارتفاعات زیاد از سطح دریا، آب وهوای کوهستانی، تابستان های خنک و زمستان های سرد نیاز آلبالو را به خوبی تامین میکند و رشد مطلوب این درخت را تضمین مینماید. شهرستان های شهرکرد، بروجن، کوهرنگ، فارسان مناطق زیر کشت آلبالو در این استان هستند.
- زمان کاشت دانه: فصل پاییز
- زمان جابه جایی و کاشت نهال: اواخر زمستان
- مدت زمان کاشت تا باردهی: 3 تا 6 سال پس از کاشت
- زمان برداشت محصول: از خرداد تا تیرماه
کشت آلبالو در استان قزوین
استان قزوین با آب وهوای معتدل کوهستانی، تابستان های 15 تا 25 درجه و زمستان های سرد، ارتفاع مناسب از دریا و خاک بسیار حاصلخیز به خوبی نیازهای زیستی درخت آلبالو را تامین میکند. شهرستان های قزوین، تاکستان، آبیک، بوئین زهرا و آوج از بهترین مناطق برای کشت آلبالو این استان هستند.
- زمان کاشت دانه: آبان تا آذر ماه
- زمان جابه جایی و کاشت نهال: اواخر زمستان تا اوایل بهار
- مدت زمان کاشت تا باردهی: 3 تا 6 سال پس از کاشت
- زمان برداشت محصول: از خرداد تا اواخر تیر
شرایط لازم برای کاشت آلبالو
درخت آلبالو یکی از درختان هسته دار است که در مناطق سردسیر و معتدل رشد میکند. برای کشت موفق آلبالو، توجه به اقلیم، نوع خاک، زمان بندی مناسب و فراهم کردن شرایط ایده آل ضروری است. که در اینجا به این شرایط پرداخته شده است:
دمای مناسب برای کشت آلبالو
رشد مطلوب آلبالو در دمای 15 تا 25 درجه سانتی گراد صورت میگیرد.
نیاز سرمایی آلبالو
آلبالو برای تحریک گلدهی و رشد بیشتر به 800 تا 1200 ساعت سرما با دمای کمتر از 7 درجه سانتی گراد نیاز دارد.
نوع خاک مناسب کشت آلبالو
خاک های لومی-شنی یا لومی-رسی با زهکشی مناسب برای رشد آلبالو بهترین گزینه هستند.
PH خاک مناسب برای کشت آلبالو
خاک با PH خنثی تا کمی اسیدی (6 تا7) برای رشد آلبالو مطلوب است.
آبیاری مناسب برای کشت آلبالو
در سال اول کاشت آبیاری باید به طور منظم هر 7 تا 10 روز یکبار انجام شود. پس از استقرار درخت، آبیاری به ویزه در فصل تابستان به طور پیوسته انجام شود.
کنترل آفات درخت آلبالو
مهم ترین آفات درخت آلبالو شامل مگس گیلاس، شته و کنه هستند که با استفاده از سموم بیولوزیک یا کنترل تلفیقی مدیریت میشوند.
مراحل کاشت آلبالو
کشت آلبالو شامل چندین مرحله کلیدی است که هر کدام از مرحله ها نیازهای خاصی از نظر کود دهی، آبیاری، شرایط محیطی و مراقبت دارد که در ادامه به تمام مراحل کاشت آلبالو با جرئیات مربوطه پرداخته ایم:
- مرحله آماده سازی زمین
در ابتدا انتخاب مکانی مناسب که حداقل 6 تا 8 ساعت نور مستقیم خورشید به آن بتابد لازم است. پس از انتخاب خاک مناسب و PH مورد نظر، زمین باید به خوبی تا عمق 40 تا 80 سانتی متر شخم زده شود تا خاک نرم و آماده شود. و در ادامه چاله هایی به عمق 50 تا 70 سانتی متر و عرض 40 سانتی متر حفر شود.
در این مرحله کود دامی پوسیده یا کمپوست به مقدار 10 تا 15 کیلوگرم ، کود فسفر به مقدار 100 تا 150 گرم ، کود پتاسیم مقدار 50 تا 100 گرم را برای بهبود ساختار خاک و تقویت و ریشه ها به گودال هایی که در خاک حفر کردیم اضافه میکنیم.
- مرحله کاشت بذر آلبالو
قبل از کاشت بذر آلبالو، باید بذرها آماده شوند تا بهترین نتیجه را بگیرند.
بذر آلبالو برای جوانه زنی نیاز به تیمار سرمادهی دارد که این فرآیند به میتواند به صورت طبیعی یا مصنوعی انجام شود:
روش طبیعی: بذرها در پاییز(آبان تا آذر) در زمین یا جعبه های مخصوص بکارید. در مناطقی با زمستان های سرد، سرمای طبیعی نیاز بذر را تامین میکند. بذرها را در عمق 3 تا 5 سانتی متری خاک قرار داده و روی آن ها را با برگ خشک بپوشانید.
روش مصنوعی: در ابتدا بذرها را در مخلوطی از ماسه مرطوب و پرلیت یا خاک اره قرار دهید و این مخلوط را در کیسه پلاستیکی یا ظرف درب دار در یخچال در دمای 0 تا 5 درجه سانتی گراد به مدت 2 تا 3 ماه نگهداری کنید. پس از اتمام تیمار سرمایی، بذرهای اماده شده را در داخل گودال های از قبل حفر شده بریزید و آن ها را خاک نرم بپوشانید و خاک را برای جوانه زنی بذرها بلافاصله پس از کاشت مرطوب کنید. بذرها معمولا 2 تا 3 هفته پس از کاشت جوانه میزنند.
- مرحله انتقال نهال به زمین کاشت
پس از رشد نهال به ارتفاع 30 تا 50 سانتی متر(معمولا یکساله)، اواخر زمستان تا اوایل بهار زمانی که خاک از یخ زدگی خارج شده و درختان هنوز در خواب زمستانی هستند (در مناطقی با زمستان های ملایم انتقال نهال در پاییز نیز ممکن است)به زمین اصلی منتقل میشوند.
نهال را به گونه ای در چاله قرار دهید که طوقه (محل اتصال ریشه و تنه) کمی بالاتر از سطح خاک باشد سپس گودال را با مخلوط خاک های آماده شده پر کنید و خاک اطراف ریشه را به کمی فشرده کنید تا هوای اضافی خارج شود. کودهای مورد نیاز در این مرحله شامل: کود دامی پوسیده و کمپوست برای هر گودال 2 تا 3 کیلوگرم، و کود فسفردار، پتاسیم دار و نیتروژن دار مقدار 50 تا 100 گرم برای هر نهال است.
- مرحله آبیاری اولیه
بلافاصله پس از کاشت، نهال را به طور عمیق آبیاری کنید تا خاک به خوبی به ریشه ها بچسبد. در هفته های اول پس از کاشت آبیاری باید منظم باشد تا ریشه ها مستقر شوند.
- مرحله نصب قیم (در صورت نیاز)
برای جلوگیری از خم شدن یا شکستن نهال به دلیل باد، یک قیم چوبی در کنار نهال نصب کنید و آن را با بند نرم به نهال ببندید.
- مرحله مالچ پاشی
برای حفظ رطوبت خاک و جلوگیری از رشد علف های هرز، لایه ای از مالچ (کاه، برگ خشک یا تراشه چوب) به ضخامت 5 تا 10 سانتی متر در اطراف درخت بریزید.
- مراقبت های اولیه پس از کاشت
- مراقب حمله آفات به نهال های تازه کاشته شده باشید. در صورت لزوم از سموم مجاز برای دفع آفات استفاده کنید.
- در زمستان های سخت، نهال را با پوشش مناسب مانند پلاستیک یا حصیر از سرما محافظت کنید.
- در فصول گرم، هر 7 تا 10 روز یکبار آبیاری کنید.
کودهای ضروری برای کاشت آلبالو
کاشت و پرورش موفق درخت آلبالو نیازمند تامین عناصر غذایی مناسب است. درخت آلبالو در مراحل مختلف رشد به کودهای متنوعی نیاز دارد. که در این قسمت کودهای مورد نیاز برای کاشت و مراحل مختلف رشد و بهترین زمان مصرف و میزان مصرف این کودها برای افزایش بهره برداری از درخت آلبالو به تفکیک ارائه شده است:
کود فسفر در کاشت آلبالو
فسفر یکی از عناصر کلیدی برای رشد و توسعه ریشه، گلدهی و باردهی درخت آلبالو است. این عنصر به ویزه در مراحل اولیه رشد و پس از برداشت میوه برای بازسازی گیاه اهمیت دارد.
بهترین زمان مصرف کود فسفر در کاشت آلبالو
- مرحله آماده سازی خاک (قبل از کاشت ): اواخر زمستان یا اوایل بهار، پیش از کاشت نهال یا بذر به این صورت که: کود فسفره را با خاک سطحی مخلوط کنید و در کف گودال بریزید تا ریشه های نهال به تدریج از آن استفاده کنند.
- در سال های رشد نهال (سال اول تا سال سوم): اوایل بهار، همزمان با شروع رشد فعال نهال های کاشته شده. به این صورت که: کودها را در فاصله 20 تا 30 سانتی متری از تنه نهال به صورت حلقه ای در خاک قرار داده و سپس خاک را آبیاری کنید.
- مرحله درختان بالغ (سال چهارم به بعد): اواخر زمستان یا اوایل بهار، پیش از گلدهی و یک نوبت دیگر پس از برداشت میوه برای بازسازی درخت. به این صورت که: کود را به صورت چالکود در عمق 15 تا 20 سانتی متری خاک و در سایه انداز درخت قرار دهید.
مقدار مصرف کود فسفر برای کاشت آلبالو
مقدار کود فسفر برای درخت آلبالو بسته به سن درخت متفاوت است اما به صورت کلی به این صورت است که:
- 100 تا 150 گرم برای هر گودال در مرحله پیش از کاشت.
- 30 تا 50 گرم در سال های اولیه رشد.
- 100 تا 200 گرم برای درختان بالغ.
علائم کمبود فسفر در درخت آلبالو
- کاهش رشد شاخ و برگ های درخت
- تغییر رنگ برگ های پایینی به رنگ بنفش
- ریزش زودتر از موعد میوه ها
- کاهش توسعه و قدرت ریشه ها
- میوه های کوچک و نامرغوب
دلایل اهمیت کود فسفر برای کشت آلبالو
- رشد و توسعه ریشه
- افزایش گلدهی و تشکیل میوه آلبالو
- تامین انرزی درخت
- بهبود کیفیت میوه آلبالو
- افزایش مقاومت نسبت به تنش ها
- بهبود فتوسنتز و رشد عمومی گیاه
- تاثیر در تقسیم سلولی و رشد بافت ها
- تقویت سیستم ایمنی گیاه
انواع کود فسفر مناسب برای کشت آلبالو
- سوپر فسفات ساده حاوی 16 تا 20 درصد فسفر
- سوپر فسفات تریپل حاوی 45 تا 46 درصد فسفر
- در آمونیوم فسفات حاوی 46 درصد فسفر
- مونو آمونیوم فسفات حاوی 48 تا 52 درصد فسفر
- فسفات سنگی حاوی 20 تا 30 درصد فسفر
- کود فسفر مایع
بهترین کود فسفر برای آلبالو چیست؟
از جمله سوالاتی که همواره ذهن کشاورزان را مشغول کرده، انتخاب بهترین کود کشاورزی برای استفاده در مزارع و باغات است. باید در نظر داشته باشید که نیازهای هر محصول با سایرین متفاوت است و باید در انتخاب کود و همچنین زمان کوددهی دقت بفرمایید. در زمینه تامین نیازهای فسفری زمین کشاورزی خود ما به شما پیشنهاد میکنیم که از کود 10-50-10 استفاده کنید.
این کود به عنوان منبع غنی از فسفر شناخته میشود که دارای درصدهای مناسبی از پتاسیم و نیتروژن نیز میباشد و استفاده از آن نه تنها به فقر فسفر در خاک شما پایان میدهد بلکه سایرنیازهای کودی گیاه شما را نیز برطرف مینماید. پیشنهاد ما برای بهترین کود فسفر برای آلبالو این کود فوق العاده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر بر روی تصویر زیر کلیک نمایی
کود پتاسیم برای کاشت آلبالو
کود پتاسیم یکی از مهم ترین عناصر تغذیه ای برای درخت آلبالو است. پتاسیم به رشد، باردهی، کیفیت میوه درخت آلبالو و مقاومت درخت در برابر تنش های محیطی کمک میکند. در ادامه به اهمیت، انواع، زمان و مقدار استفاده از کود پتاسیم برای درخت آلبالو پرداخته شده است.
بهترین زمان مصرف کود پتاسیم برای کاشت آلبالو
- مرحله آماده سازی خاک (قبل از کاشت ): پاییز یا اواخر زمستان، قبل از کاشت نهال.
- مرحله پیش از گلدهی: یک ماه قبل از باز شدن شکوفه ها در اواخر زمستان یا اوایل بهار به صورت چالکود یا همراه با آبیاری استفاده میشود.
- مرحله پس از تشکیل میوه: اواخر بهار از اردیبهشت تا اوایل تیر پس از تشکیل میوه به صورت محلول پاشی یا کوددهی خاکی استفاده میشود.
- مرحله پس از برداشت میوه: اوایل پاییز از مهر تا آبان ماه پس از برداشت میوه و قبل از خواب زمستانی به صورت چالکود یا کوددهی خاکی استفاده میشود.
مقدار مصرف کود پتاسیم برای کاشت آلبالو
- 50 تا 100 گرم کود پتاسینی برای هر گودال در مرحله پیش از کاشت.
- 150 تا 200 گرم کود پتاسیمی در سال برای درختان 1 تا 3 سال (این مقدار تقسیم بردو نوبت پیش از گلدهی و پس از تشکیل میوه میشود).
- 300 تا 500 گرم کود پتاسیمی در سال برای هر درخت 4 سال به بالا (این مقدار تقسیم بر 2 تا 3 نوبت پیش از گلدهی، پس از تشکیل میوه و پس از برداشت میشود).
علائم کمبود پتاسیم در درخت آلبالو
- زرد شدن و سوختگی حاشیه برگ ها
- کاهش رشد و ضعف عمومی درخت
- کوچک شدن انداره میوه ها و کاهش کیفیت آن ها
- کاهش مقاومت به خشکی و بیماری ها
دلایل اهمیت کود پتاسیم برای کاشت آلبالو
- افزایش طعم، رنگ، اندازه و ماندگاری میوه آلبالو
- رشد و گسترش ریشه ها
- تنظیم آب درخت
- تقویت فرآیند فتوسنتز
انواع کود پتاسیم برای کاشت آلبالو
- سولفات پتاسیم حاوی 50 درصد پتاسیم
- کلرید پتاسیم حاوی 60 درصد پتاسیم
- نیترات پتاسیم حاوی 44 درصد پتاسیم
- کود پتاسیم مایع
بهترین کود پتاسیم برای آلبالو
همانطور که گفته شد کودهای پتاسیم و پتاس بالا، تامین کننده یکی از حیاتی ترین و مهمترین عناصر مورد نیاز درختهای آلبالو یعنی عنصر پتاسیم هستند. جهت انتخاب صحیح نسبت به استفاده از کود پتاسیم به عنوان بهترین کود پتاسیم برای درخت آلبالو، پیشنهاد ما این است که ابتدا آزمایش خاک تهیه کرده و سپس از یکی از محصولات زیر بنا بر نظر کارشناسان استفاده نمایید.
کود 36-12-12
کود NPK+TE 12-12-36 یکی از ترکیبات متنوع و مؤثر در کشاورزی است که شامل نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) با نسبت 36-12-12 میباشد. این کود بهویژه برای گیاهانی که نیاز به پتاسیم بیشتری دارند، مانند میوهجات و سبزیجات، بسیار مناسب است. پتاسیم نقش کلیدی در فرآیندهای متابولیکی گیاهان ایفا میکند و به بهبود کیفیت میوه و افزایش مقاومت گیاه در برابر تنشهای محیطی کمک میکند.
آیش پتاسیم (Active-K)
آیش پتاسیم (Active-K) یک منبع بی نظیر و کارآمد از پتاسیم است که بهطور خاص برای افزایش جذب این عنصر ضروری توسط گیاهان طراحی شده است. پتاسیم یکی از مهمترین عناصر مورد نیاز برای رشد و توسعه گیاهان به شمار میرود و در فرآیندهای مختلفی از جمله تنظیم آب، گازرسانی، و متابولیسم نقش کلیدی دارد. با استفاده از آیش پتاسیم، کشاورزان میتوانند از قابلیتهای این عنصر در بهبود عملکرد گیاهان بهرهمند شوند.
کود سولوپتاس (سولفات پتاسیم)
محلول سولوپتاس یا همان کود سولفات پتاسیم یک ترکیب عالی برای تامین پتاسیم مورد نیاز گیاهان طی مراحل رشد است. سولوپتاس به صورت محلول در آب ارائه می شود و به راحتی توسط گیاه جذب می گردد. پتاسیم برای رشد گیاهان ضروری است و نقش بسیار مهمی در فرایندهای مختلف متابولیکی و فیزیولوژیکی دارد.
استفاده از محلول سولوپتاس برای گیاهان دارای فواید بی شماری است. سولوپتاس موجب رشد بهتر و تولید میوههای باکیفیت میشود به قوی شدن سیستم ایمنی گیاه کمک میکند و تنشهای ناشی از گرما یا تغییرات رطوبت را کم میکند. سولوپتاس به گلدهی و میوهدهی نیز کمک میکند و با داشتن مقادیر بالای پتاسیم گیاهان شما میتوانند بیشتر رشد کنند و میوههای بیشتری تولید نمایند. اگر میخواهید بیشتر در مورد سولوپتاس اطلاعات داشته باشید پیشنهاد میکنیم مقاله “سولوپتاس چیست؟” را مطالعه بفرمایید.
کود نیتروژن برای کاشت آلبالو
کود نیتزورن ضروری ترین عنصر تغذیه ای برای رشد درخت آلبالو است. نیتروژن در رشد برگ ها، ساقه ها و فرآیندهای فتوسنتزی نقش اساسی دارد.
بهترین زمان مصرف کود نیتروژن برای کاشت آلبالو
- مرحله آماده سازی خاک (قبل از کاشت): 2 تا 4 هفته قبل از کاشت نهال یا بذر.
- مرحله پیش از جوانه زنی و گلدهی: اواخر زمستان یا اوایل بهار، یش از جوانه زنی به صورت چالکود یا همراه با آبیاری استفاده شود.
- مرحله بعد از گلدهی و تشکیل میوه: اوایل تابستان، پس از تشکیل میوه ها به صورت چالکود یا محلول پاشی استفاده شود.
- مرحله پس از برداشت میوه: اواخر تابستان یا اوایل پاییز، پس از برداشت میوه ها به صورت چالکود استفاده شود.
مقدار مصرف کود نیروزن برای کاشت آلبالو
- 30 تا 50 کیلوگرم نیتروژن خالص در هر هکتار در مرحله پیش از کاشت.
- 50 تا 100 گرم نیتروژن خالص در سال برای نهال های جوان 1 تا 3 سال (این مقدار تقسیم بر2 تا 3 نوبت).
- 200 تا 400 گرم نیتروژن خالص در سال برای درختان بالغ 4 سال به بالا
علائم کمبود نیتروژن در آلبالو
- کم رنگ شدن برگ ها
- کمبود جوانه زنی
- کاهش رشد شاخه ها
- کوچک شدن برگ ها
- رنگ پریدگی میوه ها
- کیفیت پایین میوه ها
- کاهش جذب آب و مواد معدنی
دلایل اهمیت کود نیتروژن برای کاشت البالو
- میوه های بزرگ تر و با کیفیت تر
- باردهی پایدار و یکنواخت
- جلوگیری از کمبودهای تغذیه ای
- حفظ تعادل تغذیه ای در خاک
- حمایت از رشد جوانه ها و برگ های جدید
- بازسازی و حفظ سلامت درخت
- توسعه سیستم ریشه ای قوی
انواع کود نیتروژن برای کاشت آلبالو
- اوره حاوی 46 درصد نیتروژن
- سولفات آمونیوم حاوی 21 درصد نیتروژن
- نیترات آمونیوم حاوی 34 درصد نیتروژن
- نیترات کلسیم حاوی 16 درصد نیتروژن
- کود مایع نیتروژن
بهترین کود نیتروژن برای کشت آلبالو
شما به عنوان کشاورز همیشه انواع کودهای شیمیایی را پیش روی خود دارید و همواره کودهای متنوعی توسط افراد مختلف به شما پیشنهاد میگردد. اما باید بدانید که بهترین کود برای زمین شما بستگی به خاک شما دارد. به همین جهت پیشنهاد میگردد پیش از انتخاب کود حتما آزمایش خاک انجام دهید تا از کاستی های خاک خود مطلع باشید.
در صورتی که مشخص شد خاک شما دارای شرایط استاندارد و پایداری است، اگر جهت تامین نیازهای گیاه خود به دنبال بهترین کود برای آلبالو هستید، ما به شما پیشنهاد میکنیم که از کود 20-20-20 (سه 20) استفاده کنید. این کود دارای درصدهای مساوی از نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه ریز مغذی های مورد نیاز گیاه است که باعث رشد بهتر و کیفیت بالاتر در محصول نهایی سیب شما خواهد شد.
اما در صورتی که پس از آزمایش خاک مشخص شد خاک شما از لحاظ نیتروژن فقیر است، به شما پیشنهاد میکنیم که از کود 5-5-40 استفاده کنید. این کود منبع غنی از نیتروژن به همراه درصدهای مناسبی از فسفر و پتاسیم است که علاوه بر رفع فقر نیتروژن خاک شما، به رشد هرچه بهتر و تامین نیازهای جانبی گیاه نیز کمک میکند. پیشنهاد میکنیم که از محصولات زیر استفاده نمایید.
کود آلی برای کاشت آلبالو
کودهای آلی برای کاشت درخت آلبالو بسیار مفید هستند، زیرا علاوه بر تامین مواد مغذی مورد نیاز، ساختار خاک را بهبود میبخشند و فعالیت میکروارگانیسم های مفید خاک را افزایش میدهند.
بهترین زمان مصرف کودهای آلی برای کاشت آلبالو
- مرحله آماده سازی خاک (قبل از کاشت): پاییز یا اواخر زمستان، چند ماه قبل از کاشت نهال.
- مرحله کاشت نهال: در فصل بهار یا پاییز هنگام کاشت نهال.
- در طول فصل رشد: اوایل بهار، پس از جوانه زنی. و یک نوبت هم فصل تابستان در صورت نیاز و مشاهده کاهش رشد یا رنگ پریدگی برگ ها.
- مرحله بعد از برداشت میوه ها: در اوایل فصل پاییز، پس از برداشت میوه استفاده میشود.
- برای خاک های ضعیف یا قلیایی: اواسط زمستان، برای خاک هایی که نیاز به اصلاح ساختار دارند استفاده میشود.
مقدار مصرف کودهای آلی برای کاشت آلبالو
- 10 تا 15 کیلوگرم کود دامی پوسیده یا کمپوست برای هر گودال کاشت در زمان کاشت نهال.
- سالانه 20 تا 30 کیلوگرم کود دامی پوسیده یا کمپوست برای هر درخت بالغ.
علائم کمبود مواد آلی در خاک
- افزایش شوری یا قلیایی شدن خاک
- کاهش ظرفیت تبادل کاتیونی
- کاهش تعداد میکروارگانسیم های مفید خاک
- کاهش تجزیه مواد مغذی
- کاهش تولید میوه
- کاهش تخلخل و زهکشی
- کاهش حاصلخیزی خاک
دلایل اهمیت کودهای آلی در کاشت آلبالو
- تامین مواد مغذی پایدار و مقوی و طبیعی
- تقویت ریشه ها
- استقرار بهتر نهال
- افزایش فعالیت زیست خاکی
- افزایش میکروب های مفید و کرم خاکی در خاک
- کاهش استفاده از کودهای شیمیایی
- حفظ و پایداری محیط زیست
- افزایش مقاومت درخت در برابر تنش ها
- تنظیم PH خاک
انواع کودهای آلی برای کاشت آلبالو
- کود دامی پوسیده
- کمپوست
- ورمی کمپوست
- کود مرغی
- کود سبز
- کود مایع آلی
- بیوهوموس
- کودهای گیاهی تخمیری
- مالچ آلی (کود پوششی)
کودهای ریزمغذی برای کاشت آلبالو
این کودها شامل عناصر کم مصرف هستند که به رغم نیاز کم، وجودشان برای سلامت و بهره وری درخت ضروری است. کودهای ریزمغذی برای کاشت و پرورش درختان، از جمله درخت آلبالو نقش اساسی در بهبود رشد، سلامت گیاه و افزایش کیفیت و کمیت محصول دارند.
بهترین زمان مصرف کود ریزمغذی برای کاشت آلبالو
- مرحله آماده سازی خاک (قبل از کاشت): در فصل پاییز یا زمستان قبل از کاشت بذر یا نهال.
- مرحله استقرار نهال: در اوایل فصل بهار پس از کاشت نهال به صورت محلول پاشی استفاده شود.
- مرحله رشد رویشی: در اوایل فصل بهار تا تیرماه به صورت محلول پاشی استفاده شود.
- مرحله گلدهی و تشکیل میوه: اواخر بهار قبل از گلدهی در مرحله گرده افشانی به صورت محلول پاشی استفاده شود.
- مرحله بعد از برداشت محصول: در فصل پاییز پس از برداشت میوه ها همراه با چالکود پاییزی استفاده شود.
مقدار مصرف کود ریزمغذی برای کاشت آلبالو
به طور کلی، برای مصرف کودهای ریزمغذی در کاشت درخت آلبالو، میتوانید 100 تا 200 گرم ترکیب کودهای ریزمغذی (حاوی آهن، روی، منگنز، مس و بور) را به صورت چالکود در خاک اطراف هر نهال یا درخت بالغ استفاده کنید.
اگر قصد محلول پاشی دارید: 1 تا 2 گرم از ترکیب کود ریزمغذی را در هر لیتر آب حل کرده و بر روی برگ ها اسپری کنید.
علائم کمبود مواد ریزمغذی در آلبالو
- مشکلات در تثبیت نیتروژن خاک
- زرد شدن نوک برگ ها
- ریزش میوه های جوان
- تغییر شکل یا ترک خوردگی میوه ها
- ایجاد لکه های قهوه ای کوچک در برگ ها
دلایل اهمیت ریزمغذی ها برای کشت آلبالو
- تقویت فعالیت آنزیمی و متابولیسم سلوهای درخت
- افزایش ساخت کلروفیل
- افزایش بهره وری و صرفه جویی در هزینه ها
- جلوگیری از علائم کمبود و بیماری ها
مراحل رشد درخت آلبالو
در کشت آلبالو ،مراحل رشد چند ساله درخت آلبالو از زمان کاشت بذر تا باردهی به چندین مرحله تقسیم میشود که در هر مرحله نیازهای تغذیه ای، آبیاری و مراقبت های خاصی دارد که این مراحل به شرح زیر است:
- مرحله نهال کاری:
در اوایل فصل بهار یا پاییز نهال به زمین اصلی انتقال داده شده و با رعایت اصول کاشت در زمین کاشته میشود. در این مرحله، 10 الی 20 کیلوگرم کود آلی در هر گودال برای بهبود شرایط خاک و 50 تا 100 گرم کود فسفر و پتاسیم در هر گودال برای کمک به استقرار ریشه استفاده میشود.
- مرحله استقرار نهال ( سال اول تا سال دوم)
در این دوره درخت آلبالو روی توسعه ریشه و سازگاری با محیط تمرکز دارد. نیازهای محیطی این دوره آبیاری منظم هفته ای یکبار برای جلوگیری از تنش آبی و حفاظت از نهال در برابر باد و سرما با استفاده از بادشکن یا پوشش مناسب است. در فصل بهار از کود نیتروژن دار، 50 کیلوگرم در هر هکتار برای تقویت رشد ریشه و برگ ها استفاده میشود. و همینطور در فصل پاییز از کودهای دامی پوسیده برای تقویت خاک و افزایش مواد آلی استفاده میشود.
- مرحله رشد رویشی (سال سوم تا سال چهارم)
در این دوره رشد شاخه ها و برگ ها افزایش یافته و درخت به سمت بلوغ پیش میرود. نیازهای محیطی این دوره آبیاری هر 10 تا 14 روز بسته به شرایط اقلیمی و کنترل علف های هرز برای جلوگیری از رقابت با مواد مغذی خاک است. در فصل بهار از کود نیتروژن 80 کیلوگرم در هر هکتار برای افزایش رشد ریشه ها استفاده میشود.
در فصل تابستان از کود پتاسیم دار، 60 کیلوگرم در هر هکتار برای تقویت ساختار درخت و در فصل پاییز ترکیب کود دامی پوسیده با کود فسفره برای بهبود خاک استفاده میشود. در این مرحله حتما شاخه های بیمار یا خشک شده حذف شود.
- مرحله گلدهی (سال پنجم تا سال ششم)
گلدهی درخت آلبالو معمولا در اوایل بهار (فروردین تا اردیبهشت) با گرم شدن هوا آغاز میشود. مدت زمان گلدهی بین 10 تا 15 روز متغیر است و تحت تاثیر دما و شرایط محیطی کاشت قرار دارد. آلبالو به گرد افشانی موثر نیاز دارد که اغلب توسط حشرات به ویزه زنبورها انجام میشود.
در این مرحله کود نیتروژن مقدار 30 تا 50 گرم اوره به هر درخت یه صورت محلول پاشی یا آبیاری برای افزایش تولید شکوفه اضافه میشود. و همینطور مقدار 50 تا 70 گرم کود سولفات پتاسیم برای هر درخت به منظور تقویت گلدهی استفاده میشود.
- مرحله پس از گلدهی (سال پنجم تا سال ششم)
پس از گرده افشانی موفق، تخمدان های گل تبدیل به میوه میشوند. این فرآیند معمولا در اردیبهشت تا خرداد رخ میدهد. در این مرحله، درخت نیاز به شرایط مناسب برای توسعه میوه های کوچک دارد. اضافه کردن 50 تا 70 گرم کود فسفردار برای تقویت ریشه ها در هر درخت، و مقدار 50 تا 100 گرم کود سولفات پتاسیم برای افزایش کیفیت و اندازه میوه ها در هر درخت و مقدار 30 تا 50 گرم اوره یا سولفات آمونیوم برای حمایت از میوه ها در این مرحله ضروری است.
همچنین کودهای ریز مغذی شامل آهن، منیزیم و بور برای بهبود طعم میوها به صورت محلول پاشی هر 2 تا 3 هفته یکبار توصیه میشود.
- مرحله رشد و توسعه میوه ها
پس از تشکیل میوه آلبالو، رشد و بزرگ شدن میوه ها از خرداد آغاز میشود و تا زمان برداشت محصول ادامه دارد. اگر تعداد میوه ها زیاد است و شاخه ها تحت فشار هستند، میوه های اضافی را حذف کنید این کار باعث افزایش کیفیت و اندازه میوه های باقی مانده میشود. در این مرحله اضافه کردن 50 تا 100 گرم کود سولفات پتاسیم برای بهبود طعم و رنگ میوه ها لازم است.
- مرحله ی باردهی اقتصادی (سال ششم به بعد)
ت100 تا 250 گرم کودهای نیتروژن( اوایل بهار)، فسفر(اواسط پاییز)، پتاسیم (اوایل بهار)برای افزایش باردهی محصول درخت آلبالو استفاده میشود.
- مرحله ی برداشت
بسته به نوع منطقه، برداشت آلبالو معمولا از اواسط خرداد تا اوایل تیر انجام میشود. استفاده از کود پتاسه و فسفره برای کمک به درخت در بازیابی و آماده شدن برای فصل بعدی ضروری است.
روش های برداشت آلبالو از درخت:
- برداشت دستی: برای جلوگیری از آسیب به میوه آلبالو بهتر است از برداشت دستی استفاده شود. این کار معمولا با استفاده از قیچی مخصوص برداشت میوه انجام میشود.
- برداشت مکانیکی: در برخی از مناطق و باغ های بزرگتر، از دستگاه های مکانیزه برای برداشت آلبالو استفاده میشود.
شرایط برداشت میوه آلبالو:
- بهترین زمان برای برداشت آلبالو هوای خشک و خنک است تا میوه ها در شرایط بهتری به دست آیند و مدت زمان نگهداری آنها طولانی تر باشد.
- مرحله پس از برداشت
پس از برداشت، آلبالو باید بلافاصله در مکان های سرد انتفال داده شود تا از فساد میوه جلوگیری شود.
سخن پایانی
کشاورزان عزیز، پرورش درخت آلبالو میتواند یک فرصت اقتصادی عالی برای شما باشد و در دراز مدت شما را به موفقیت های بزرگ برساند به شرطی که به نیاز های خاص این درخت از جمله کوددهی مناسب، آبیاری به موقع و زمان برداشت و تمام نکات کلیدی که در این مقاله به آن ها اشاره کردیم توجه کنید.
در پایان از توجه و همیاری شما به این مقاله کمال تشکر را داریم. در صورت وجود هر گونه سوال یا مشکل کارشناسان شرکت آیش به طور تمام وقت در اختیار شما عزیزان هستند.
دستهها
- مقالات (44)
- آموزشی (42)
- دانشنامه (1)
- معرفی محصولات (2)